Željeznice ostale bez radnika, traže nove - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Željeznice ostale bez radnika, traže nove

U okviru plana restrukturisanja Željeznica Republike Srpske je predviđeno da do kraja 2020. godine broj radnika u ovom preduzeću bude smanjen s trenutnih 2. 300 na 2. 090 zaposlenih. U međuvremenu je Vlada Republike Srpske donijela odluku da se u ovo javno preduzeće zapošljavaju novi radnici.

-Dok smanjuju ukupan broj zaposlenih, Željeznice planiraju da zaposle 57 novih radnika. U pitanju su radna mjesta za održavanje pruge i realizaciju željezničkog saobraćaja. Resorni ministar kaže da je došlo do, kako tvrdi ministar saobraćaja Neđo Trninić, neočekivano brzog odlaska izvršnog osoblja.

“Nas koji smo radili u vozovima, na prugama i radionicama su uz otpremnine ispratili iz Željeznica, a sada su ta zanimanja deficitarna, odgovaraju bivši radnici ovog javnog preduzeća. Upozoravaju da je ovo rezultat neplanskog provođenja procesa restrukturisanja preduzeća.

U sindikatima međutim ne vjeruju da će novo zapošljavanje dugoročno riješiti problem nedostatka izvršnog kadra, jer prosječna plata u Željeznicama od oko 700 maraka, višestruko manja od zarada koje ti radnici mogu da ostvare u inostranstvu.

Nakon dobijanja kredita Svjetske banke od 51 milion evra, Željeznice su u u prošloj godini imale dobit od 28 miliona maraka, međutim ovo preduzeće i dalje ima akumulirani gubitak od oko 70 miliona.

BN TV

Danas objavljeno

Rusija spremna i na prekid proizvodnje nafte

M.

Upozorenje iz SAD: “Ako nastavite ovim putem…”

M.

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Ostavite komentar