Želja da se sačuva vjera i tradicija: Petrićevac obilježava zaštitnike naselja - BIGportal.ba
Banja Luka

Želja da se sačuva vjera i tradicija: Petrićevac obilježava zaštitnike naselja

Petrićevac drugu godinu zaredom obilježava i proslavlja praznik posvećen zaštitnicima ovog naselja, Svetim apostolima Petru i Pavlu.

Sa željom da se sačuvaju vjera i tradicija, osnovna ideja je da se kroz manifestaciju „Petrovdanski dani Petrićevca“ očuva sabornost među ljudima, ali i da se sačuvaju naši najstariji običaji.

Osim toga okupljanje i druženje mještana svakako je značajno za razvoj i jačanje uloge mjesne zajednice, kao osnovne jedinice svake lokalne samouprave.

Tim povodom, osim crkvenog služenja i bdenja, u periodu od 10. do 12. jula biće upriličen bogat kulturno-zabavni i sportski program za sve uzraste.

U okviru ove manifestacije organizuje se i Petrovdanski turnir u futsalu, koji će se igrati 10. i 11. jula u Osnovnoj školi „Miloš Crnjanski“, a pored dobre zabave – za pobjedničke ekipe obezbjeđene su vrijedne nagrade.

Uz trikove mađioničara Zoroa za najmlađe sugrađane 11. jula od 19.00 časova biće priređena prava čarolija, koju će upotpuniti muzičke zvjezdice Anđela i Danilo, učesnici Pinkovih zvjezdica i Đurđevdanskog festivala, ali i mališani vrtića „Cvrčak“ i „Mrav“.

S ciljem očuvanja starog pravoslavnog običaja, uoči Petrovdana, u ovom naselju biće organizovano tradicionalno petrovdansko mašalanje.

Na Petrovdan 12. jula biće služena Sveta arhijerejska liturgija u Crkvi „Sv. apostola Petra i Pavla“, nakon čega će na novoizgrađenoj spomen-česmi biti služen parastos i odata počast palim borcima Mjesne zajednice Petrićevac.

Toga dana, u porti Crkve na Petrićevcu biće organizovano posluženje za narod.

Danas objavljeno

Banja Luka obilježava Međunarodni dan lica sa invaliditetom

M.

Grad Banjaluka isplatio stipendije kategorisanim sportistima

M.

Planirana isključenja električne energije za 05.decembar 2022. godine

Vanja A

Ostavite komentar