Želite ubrzati metabolizam? Trebate li jesti i kad niste gladni ili..? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Želite ubrzati metabolizam? Trebate li jesti i kad niste gladni ili..?

…ili trebate čekati da ogladnite?

Važno je da prehrana bude zdrava i dobro uravnotežena, a ne samo da brojite količinu unesenih kalorija.

Poželjno je da obroci budu podijeljeni na pet dijelova, to jest tri glavna obroka i dvije užine – kako biste jeli češće, a manje te tako ubrzali metabolizam. Pogrešno je mišljenje da će se metabolizam ubrzati jedete li i kad niste gladni. Vrlo je važno što i koliko jedete.

Preporuke su nutricionista da 50-60 posto dnevnog unosa nutrijenata budu ugljeni hidrati, jer najlakše sagorijevaju i prvi su izvor energije. Tokom dana, od onoga šta vam se nađe u tanjiru, trebalo bi biti 15-20 posto bjelančevina. Pogrešno je iz prehrane izbaciti ugljene hidrate jer će gubitak težine biti privremen, a postoji opasnost od oštećenja bubrega.

Ostatak dnevnog unosa nutrijenata čine masti, koje takođe nemojte izbaciti s menija jer su važne za izgradnju nekih hormona (uključujući testosteron), kao i za iskorištavanje vitamina koji se otapaju u mastima, poput vitamina A i E. Na dnevni jelovnik uvijek uvrstite voće i povrće jer vlakna koja sadržavaju ubrzavaju rad crijeva, čiste ih i omogućavaju njihovo redovno pražnjenje pa se toksične tvari brzo čiste iz organizma.

 

MH

Danas objavljeno

Zaljubljenost ili nam želudac nešto signalizira?

Vanja A

Kako se riješiti ispucalih usana?

Vanja A

Recept za slatkiš iz serije Squid Game zaludio je internet

Vanja A

Ostavite komentar