Želite hidriranu i lijepu kožu? Povećajte unos ovih namirnica - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Želite hidriranu i lijepu kožu? Povećajte unos ovih namirnica

Ako nam je koža suva i bez sjaja, jednom rečju izgleda “beživotno”, uglavnom posežemo za raznim kremama dok ne dođemo do željenih rezultata.

Ne setimo se da takav izgled možemo rešiti i adekvatnom ishranom.

Odgovarajuća ishrana i unost vode mogu da zamene i najbolje kozmetičke proizvode. Duže ćemo čekati kako bi rezultati bili vidljivi, ali dugoročno možemo rešiti problem i generalno se osećati bolje.

Istraživanje koje je sprovelo Britansko udruženje dijetetičara otkrilo je da geni iako imaju veliku ulogu u kvalitetu kože pođednako su važni unosi vitamina, ishrana, hidratacija i nezdrave navike poput alkohola. 

Zdrava ulja, sirovo voće i povrće najbolja su opcija za lepu kožu.

Voće i povrće puno je antioksidanata koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala. Mnoga istraživanja pokazala su da karotenoidi mogu smanjiti osetljivost kože.

Vitamin C igra veliku ulogu u celokupnom organizmu, pa utiče i na stanje kože. Odličan je za proizvodnju kolagena.

Šta izbegavati?

Dehidratacija je jedan od glavnih uzroka beživotne kože. Ako nemate naviku da pijete količine vode koje se preporučuju poušajte da povećate unos voća i povrća koje sadrži visok procenat vode. Tu spadaju namirnice poput krastavca, paradajza, spanaća, lubenice i jabuka. 

Velike količine šećera i alkohola smanjuju proizvodnju kolagena prema mnogm istraživanjima čineći kožu bez sjaja koji tako želimo. Ne morate u potpunosti osutati od ovih proizvoda, samo njihovo smanjivanje pozitivno će delovati na izgled kože.

Danas objavljeno

Od čega zavisi rok trajanja jaja i do kada je bezbjedno da ih upotrijebite

Vanja A

Šest sigurnih znakova stresa kojeg niste svjesni

Vanja A

Otkriveno koje piće smanjuje nivo šećera u krvi

Vanja A

Ostavite komentar