Želite da "činite dobro u tajnosti"? Tajna služba po prevozu i teretanama traži talente - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Želite da “činite dobro u tajnosti”? Tajna služba po prevozu i teretanama traži talente

“U tajnosti činiti dobro” – slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka Njemačke (tajna služba) vrbuje saradnike

Nemačke tajne službe oglase kojima traže IT radnike, naučnike i druge saradnike obajvljuju i u javnom prevozu, fitnes klubovima i drugim sličnim mestima u nadi da će tako doći do najjboljih kandidata, piše Dojče vele.

Metro nije samo sredstvo javnog prevoza već i mesto neobičnih ponuda za posao. “U tajnosti činiti dobro” – slogan je kojim Savezna ustanova za zaštitu ustavnog poretka (tajna služba) vrbuje saradnike, a slično zvuči i poruka Savezne kriminalisticke službe -“Činiti pravu stvar”.

U potrazi za saradnicima u berlinskoj podzemnoj željeznici mogu se videti i oglasi Ministarstva spoljih poslova.

I ono traži IT stručnjake uz poziv “Diplomatija i digitalno – Vaša IT karijera u Ministarstvu spoljnih poslova”.

Nemačke tajne službe za inostranstvo imaju više od 30 praznih radnih mjesta, od cega je oko polovina za kompjuterske stručnjake. A savezna policija bi ove godine trebalo da zaposli 2.150 ljudi. Da bi se našlo dovoljno ljudi za popunjavanje svih pozicijia, kriterijimi su sniženi, navodi Dojče vele.

Dopušteno je više pravopisnih grešaka nego ranije, a kod testiranja telesne spremnosti izbačeni su skokovi u dalj i sklekovi, a uvedeno trčanje štafete.

Gotovo sve državne i javne ustanove, a ne samo policija, traže IT stručnjake. I to ne samo za borbu protiv sajber kriminala i internet bezbednost nego i za društvene mreže i medije, kaže za Dojče vele kriminolog na Visokoj policijskoj školi pokrajine Brandenburg Tomas-Gabrijel Ridiger.

“Naći odgovarajuce ljude za nepopunjena radna mesta je velik izazov i na saveznom i na pokrajinskom nivou”, kaže Ridiger, koji nedostatak stručnjaka u IT oblsti objašnjava činjenicom da je nemačko društvo prekasno pocelo da se prilagodava digitalizaciji.

Izvor. Novosti

Danas objavljeno

Momenat koji su svi čekali – Kejt Mos na suđenju decenije

Zeljka

Milanče iz “Otvorenih vrata”, koji se prije 26 godina zamonašio, sada postao episkop

Zeljka

Fantomski zvukovi: Šta se skriva na dnu italijanskog jezera?

Zeljka

Ostavite komentar