"Želimo nezavisnost i moguće ujedinjenje sa Rusijom"; Oglasio se Peskov - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

“Želimo nezavisnost i moguće ujedinjenje sa Rusijom”; Oglasio se Peskov

Ministar spoljnih poslova moldavskog separatističkog regiona Pridnjestrovlja, rekao je da je posvećen postizanju nezavisnosti i mogućeg ujedinjenja sa Rusijom

On je dodao da je činjenica da je Moldavija postala kandidat za članstvo u Evropskoj uniji zapravo prekida svaku mogućnost saradnje.

Kontingent ruskih mirovnjaka nalazi se u Pridnjestrovlju od 1992. godine.

Analitičari smatraju da Putin zapravo pokušava da preuzme kontrolu nad teritorijom na kojoj živi oko 470 hiljada ljudi, piše The Guardian.

U junu, EU je Moldaviji dodelila status kandidata. Vitalij Ignjatijev, ministar spoljnih poslova separatističke republike, rekao je na konferenciji u Moskvi da će Pridnjestrovlje slediti ciljeve postavljene na referendumu 2006. godine.

Peskov o izjavi ministra Pridnjestovlja

Portparol ruskog predsednika Vladimira putina Dmitrij Peskov odbio je danas da komentariše izjavu Vitalija Ignjatjeva, ministra spoljnih poslova samoproglašene republike Pridnjestrovlje, u vezi sa ujedinjenjem te oblasti sa Rusijom.

“Da budem iskren, čitao sam medijske izveštaje, ali ne znam sa čime je povezana ova izjava, o kakvim se procesima radi. U ovom trenutku nemam šta da kažem“, naveo je Peskov, prenosi TAS S.

Nepriznata republika Pridnjestrovlje osnovana je 2. septembra 1990. na teritoriji Moldavije na levoj obali reke Dnjestar, naseljenoj stanovništvom koje pretežno govori ruski jezik.

Lokalno stanovništvo se protivilo akcijama političara Moldavije, koji su tražili odvajanje te republike od ŠSR-a i ujedinjenje sa Rumunijom.

Moldavski zvaničnici pokušali su da reše situaciju silom, što je na kraju izazvalo sukob u kom je život izgubilo više od 1.000 ljudi, a desetine hiljada su povređene ili postale izbeglice, navodi TAS S.

Rat je okončan nakon što je u julu 1992. u Moskvi potpisan mirovni sporazum po kom su ruske mirovne snage raspoređene u zonu sukoba.

Od tada mirovne snage obezbeđuju mir i stabilnost u regionu u saradnji sa moldavskim i pridnjestrovskim vojnicima, što omogućava Kišinjevu i Tiraspolju da vode pregovore o rešavanju sukoba.

OEBS, Rusija i Ukrajina deluju kao posrednici i garanti u ovim razgovorima, navodi ruska agencija.

B92.

Danas objavljeno

PRONAĐENO TIJELO U BIJELJINI Dvije osobe pod nadzorom policije, u toku pretresi

Vanja A

Najteži slučaj pedofilije u istoriji BiH

Vanja A

“Velika Rusija se ponovo rađa”

Vanja A

Ostavite komentar