Želi da žene imaju dobar se*s pa im je osigurala mjesto posvećeno tome - BIGportal.ba
Magazin Zanimljivo

Želi da žene imaju dobar se*s pa im je osigurala mjesto posvećeno tome

“KOJI su vaši seksualni i ljubavni ciljevi za 2019. godinu?” pitanje je postavljeno ženama na blogu Adventures from the Bedrooms of African Women ranije ove godine, čija je autorka Nana Darkoa Sekyiamah iz Gane.

Kako je riječ o izrazito religioznoj zemlji, Sekyiamah želi da žene imaju mjesto na kojem otvoreno mogu razgovarati o seksualnosti, piše CNN.

Blog je prije 10 godina pokrenula s prijateljicom Malakom Grant. Sekyiamah ne vodi blog samo iz konkretnih razloga već piše i o zdravlju, osnaživanju i zajednici.

Okružena porodičnim fotografijama, umjetnošću i knjigama, vodi svoju internetsku stranicu i radi kao direktorica komunikacija Zadruge za ženska prava u razvoju, organizacije koja podržava feminističke pokrete širom svijeta.

Sada u svojim ranim četrdesetima, Sekyiamah kaže kako se sve do 30. godine nije mogla osloboditi po pitanju seksualnosti i razgovarati o tome s drugim ženama. Na odmoru prije deset godina, na kojem je bila s pet drugih žena, svaki razgovor stalno se vraćao na temu seksa pa ju je to potaknulo da pokrene stranicu s jasnim ciljem.

Pitanja kojima se bavi tako se kreću od kako sigurno poslati golišave fotke partneru do toga kako prepoznati ženski orgazam. Iako se u Gani o seksu govori, o njemu se priča samo kroz muški pogled i njihove želje i nesigurnosti, dok su žene tu zakinute.

Međutim, neki od jezika i tradicija te zemlje otkrivaju starije, šire poglede i razumijevanje pola i seksualnosti. Riječ “supi”, na primjer, odnosi se na intimno prijateljstvo između svije djevojake koje može ili ne mora biti seksualno. Tu su i mnogi programi koje vode vlada i međunarodne dobrotvorne organizacije fokusirajući se na seksualno i reproduktivno zdravlje, ali prema Sekyiamahu, ti programi obično ignorišu zadovoljstvo.

“Unutar međunarodnog razvojnog diskursa, kad god se spomene seksualno i reproduktivno zdravlje afričkih žena, o njima se govori kao o bolestima povezanim s plodnošću afričkih žena”, kaže te dodaje: “Zadovoljstvo je povezano s dobrobitima pa je tako seksualna edukacija bitna za potpun razvoj žene. Ako nemate kontrolu nad svojim tijelom, nad čime onda zapravo možete imati kontrolu?” pita se.

Mnoge žene s njom rado dijele iskustva i interese na blogu, a jedna od njih imena Laquo istakla se mišlju u kojoj su se pronašle brojne druge žene. “Želim sebi dati priliku da se osjećam kao žena, a ne samo kao nečija majka”, napisala je i primila podršku drugih Afrikanki.

Index

Danas objavljeno

Mladenci u Indiji krenuli na vjenčanje ploveći u loncu

Vanja A

Udovica (85) i udovac (87) stali na ludi kamen poslije 15 godina veze

Vanja A

Žene u Hollywoodu su slavile uspjeh: Pogledajte neke od najljepših haljina koje su nosile

Vanja A

Ostavite komentar