Zelenski: "Zauzeće Kijev – samo ako ga sravne sa zemljom"; uperio prst u Zapad - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zelenski: “Zauzeće Kijev – samo ako ga sravne sa zemljom”; uperio prst u Zapad

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je objavio novo video obraćanje naciji na društvenim mrežama.

On je govorio na konferenciji za novinare u Kijevu, gde je rekao novinarima da nikakvi pregovori sa Rusijom ne mogu da počnu pre nego što se dogovore prekid vatre između Kijeva i snaga Moskve.

Zelenski je odlučno rekao da okončanje rata podrazumeva potpun prekid vatre.

“Naše diplomate rade i razgovarale su o nekim tačkama mogućeg dnevnog reda između nas i Ruske Federacije. Želim da se to materijalizuje i da proces okončanja rata, proces mira 100 odsto treba da počne prekidom vatre”, rekao je Zelenski.

Ukrajinski lider kaže da je otvoren za razgovore sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i dodaje da je razgovarao o mogućnosti pregovora u Jerusalimu sa izraelskim premijerom Naftalijem Benetom.

Osvrćući se na Putinove komentare da su ruski i ukrajinski pregovarači postigli neki pozitivan napredak, Zelenski kaže da mu je “drago što vidi signale iz Ruske Federacije. Poslednjih 12 godina nikada nisam čuo reči o mogućnosti dijaloga”.

Zelenski je prethodno izjavio da je ruska vojska pretrpela najveće gubitke u poslednjih nekoliko decenija – tvrdeći da je 31 ruski bataljonski odred sada onesposobljen za borbu.

On zahteva da se odmah oslobodi gradonačelnik Melitopolja kojeg su, kako se izveštava, otele ruske snage, rekavši da je o tome razgovarao sa francuskim i nemačkim liderima.

“Ovo je građanski rat. Ovo je rat za našu nezavisnost”, izjavio je Zelenski.

Zelenski takođe kaže da Ukrajina sarađuje sa Evropskom komisijom na ubrzanju svog članstva u EU.

Predsednik Ukrajine izjavio je i da su Kijev i Moskva, umesto da razmenjuju ultimatume, započeli da vode pregovore o konkretnim pitanjima.

On je u najnovijem obraćanju dodao i da ne vidi hrabrost NATO kada se radi o Ukrajini, kao i da nema opšteg konsenzusa kada je u pitanju prijem Ukrajine u Alijansu, prenosi Rojters.

Kako navodi, Zapad nije dovoljno uključen u pregovore.

Zelenski je Rusiji poručio i da će zauzeti Kijev samo ako ga sravne sa zemljom.

“NATO mora da nas štiti u konkretnim stvarima koje zavise konkretno od NATO-a. A mi ovo nismo dobili. Dakle, ono što nam danas nije potrebno nije ime, već bezbednosne garancije jednog saveza određenih država koje će to moći. su sada u ratu. Posle ovoga ne želimo da vodimo rat. I to bi trebalo da bude u dokumentu sa ozbiljnim zemljama sa našim susedima. Jer, vidite, kakve susede imamo”, rekao je Zelenski. Evropska unija treba da razmišlja ne o proceduri, već o njenom sastavu. Ukrajina zaslužuje da bude članica EU, rekao je Zelenski italijanskom novinaru.

Danas objavljeno

Ustavni sud BiH ukinuo Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS

Vanja A

Dodik: Srpska će uspostaviti agenciju za lijekove

Vanja A

Ministarstvo: Zdravstvena zaštita u nadležnosti Srpske

Vanja A

Ostavite komentar