Zelenski: Ukrajina nije Titanik, previše panike iz Vašingtona - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zelenski: Ukrajina nije Titanik, previše panike iz Vašingtona

Volodimir Zelenski je izjavio na konferenciji za novinare da ne smatra da je situacija u Ukrajini sada napetija nego ranije, ali da to ne znači da eskalacija nije moguća, prenosi Rojters.

“Mediji stvaraju utisak da je ovde rat. Nema tenkova na ulicama. Ne treba nam ova panika”, poručio je Zelenski.

Rekao je i da je Bela kuća napravila “grešku” preterano naglašavajući rizik od rata velikih razmera, i da je to poruka koju je uputio i predsedniku SAD Džozefu Bajdenu u njihovom jučerašnjem telefonskom razgovoru.

Odluke SAD i Velike Britanije da opozovu diplomate iz Kijeva su, prema oceni ukrajinskog predsednika, bili greška i preterivanje. “Mi nismo Titanik. Ukrajina ide napred”, rekao je Zelenski.

NATO je, prema njegovim rečima, jedini garant čvrste bezbednosti koju Ukrajina ima u svom sukobu sa Rusijom, i upozorio da bi istočne članice Alijanse takođe mogle biti izložene neprijateljstvima Moskve.

Ukrajinski predsednik je kritikovao i Nemačku zbog nastavka saradnje na gasovodu Severni tok 2, optužujući je da daje prioritet ekonomskim sporazumima sa Rusijom u odnosu na bezbednost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Takođe je naveo Britaniju kao jednu od zemalja koje dozvoljavaju “pranje novca” od strane Rusa, kao i oligarha koji izvlače novac iz zemalja kao što su Ukrajina i Kazahstan, navodi Rojters.

Danas objavljeno

U Srbiji još 310 oboljelih, preminula jedna osoba

M.

Iz Ukrajine potvrdili: “Izgubili smo”

M.

BiH osvojila prvo zlato na SP u raftingu

M.

Ostavite komentar