30. Novembra 2022.

Zelena mediteranska ishrana dokazano najbolje skida viscelarne opasne masti

Big Portal

Zelena mediteranska prehrana poređena je sa mediteranskom ishranom i zdravom ishranom u velikom kliničkom interventnom ispitivanju – DIRECT PLUS. Naknadna analiza je pokazala da je zelena mediteranska ishrana smanjila visceralne masnoće za 14%, mediteranska ishrana za 7%, a zdrava ishrana za 4,5%.

Smanjenje visceralne masti smatra se pravim ciljem mršavljenja, jer je važniji pokazatelj od težine osobe ili obima struka. Visceralna masnoća se s vremenom nakuplja između organa i proizvodi hormone i otrove, povezane sa srčanim oboljenjima, dijabetesom, demencijom i preranom smrću.

Pexels

Istraživanje je vodila prof. Iris Shai sa Univerziteta Ben-Gurion u Negevu, Izrael, vanredna profesorica sa Harvardske škole javnog zdravlja i počasna profesorica Univerziteta u Lajpcigu, Njemačka, zajedno sa svojim doktorantom dr. Hilom Zelicha, kao i italijanske, njemačke i američke kolege.

DIRECT-PLUS istraživački tim bio je prvi, koji je uveo koncept zeleno-mediteranske prehrane. Ova modifikovana i unaprijeđena mediteranska ishrana, dodatno je obogaćena dijetetskim polifenolima i ima manje crvenog/prerađenog mesa od tradicionalne zdrave mediteranske prehrane.

Pexels

Pored dnevnog unosa orašastih polodova (28 grama), učesnici su konzumirali 3-4 šoljice zelenog čaja dnevno i 100 grama (smrznute kocke) zelenog šejka od zelene leće dnevno. Zelena leća ima visok sadržaj bioraspoloživih proteina, gvožđa, B12, vitamina, minerala i polifenola i zamijenjenog unosa mesa. Naučni tim je u prethodnim studijama pokazao, da zelena mediteranska ishrana ima niz pozitivnih efekata u rasponu od mikrobioma do degenerativnih bolesti, povezanih sa starenjem.

U 18 mjeseci dugom istraživanju učestvovalo je 294 učesnika. “Zdrav način života je jaka osnova za svaki program mršavljenja. Iz rezultata našeg eksperimenta, naučili smo da kvaliteta hrane nije ništa manje važna od broja unesenih kalorija i da je cilj danas razumjeti mehanizme različitih nutrijenata, na primjer pozitivnih kao što su polifenoli i negativnih kao što su kao prazni ugljikohidrati poput peciva i prerađeno crveno meso, na brzinu diferencijacije masnih stanica i njihovu agregaciju u unutrašnjosti”, kaže prof. Iris Shai.PROČITAJ

Pexels

“Smanjenje opasne visceralne masti za 14% je dramatično dostignuće za unošenje jednostavnih promjena u vašu ishranu i način života. Gubitak težine je važan cilj, samo ako ga prate impresivni rezultati u smanjenju masnog tkiva”, napominje dr Hila Zelicha.

Izvor: neurosciencenews.com

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare