Zeekr, električni premium brend kineskog Geelyja, napada Teslu - BIGportal.ba
Auto-moto Koncepti

Zeekr, električni premium brend kineskog Geelyja, napada Teslu

Geely, vlasnik kompanija Volvo, Lotus, Lynk&Co, Proton, Terrafugia i LEVC kao i 50-procentni vlasnik Smarta pokreće ambiciozni brend Zeekr, posebno za američko i evropsko tržište…

Sve veća ekspanzija električnih automobila je prilika za uzlet kineske autoindustrije, jer je većina proizvodnih kapaciteta za električne automobile postavljena upravo u Kini.

Najveći kineski koncern Geely, koji je omogućio preporod švedskoj marki Volvo, a preuzima i Mercedes-Benzov brend Smart (prelazi potpuno na struju), konačno je objavio start novog premium brenda za električne automobile Zeekr. Geely u svom portfelju već ima električni brend Polestar koji je u vlasništvu kompanije Volvo Cars, a koji je u vlasništvu Geelyja. Ovo je potpuno novi projekat, koji se razvija u saradnji s vodećom kineskom kompanijom za internetski servis Baidu.

Kinezi razvijaju sledeću generaciju luksuznih i inteligentnih električnih automobila, napravljenih na novoj platformi SEA (Sustainable Experience Architecture) za zadnji i 4×4 pogon, prilagođenih drugoj i trećoj generaciji autonomne vožnje te dometa 500 kilometara.

Glavni cilj je Tesla pa se najavljuje da će Zeekr već 2022. ponuditi automobile koji će nadmašiti Tesline modele, a biće povoljniji. Glavna prepreka tržišnoj ekspanziji na američko i evropsko tržište mogu da bude samo carinske i poreske prepreke…

Izvor: Autoportal.hr

Foto: arhiva Autoblog.rs

Danas objavljeno

Brza vožnja sa Kimijem Raikonenom

Vanja A

“Procvjeto” uvoz polovnih vozila

Vanja A

Nula i kec: Električna Dacia i Renault Zoe potpuno razočarali na EuroNCAP testu

Vanja A

Ostavite komentar