Žeđ nije jedini: 9 znakova da ne pijete dovoljno vode - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Žeđ nije jedini: 9 znakova da ne pijete dovoljno vode

Unošenje dovoljnih količina tečnosti je od velike važnosti za ceo organizam. Predstavljamo vam 10 znakova koji ukazuju da ne unosite dovoljno vode.

U trenutku kada osetite žeđ, već ste dehidrirali.

Zato nemojte da čekate poslednji trenutak da odete po čašu vode, nego se pobrinite da odmah nadoknadite izgubljenu tečnost, pogotovo ukoliko se bavite nekom fizičkom aktivnošću.

Suva koža

Još su nas u školi učili da je koža naš najveći organ. S obzirom na tu činjenicu – treba mu i mnogovode. Jedan je od prvih znakova potpune dehidracije jest i isušena i nadražena koža koja može da dovede do ozbiljnih problema za ceo organiizam. Smanjeni unos vode znači i smanjena mogućnost da se telo znoji, a samim tim – da izbaci i nagomilane toksine.

Suva usna duplja

Suhoća jezika, usana i usne šupljine najočigledniji je znak žeđi. Ako su nam usta suva, telo nam je već dehidriralo.

Tamnija boja urina

Veći unos tečnosti znači i bistrija mokraća. Ako vam je mokraća tamnije boje, to znači da bi tebalo da uzimate više vode. 4

Ne osećate potrebu za mokrenjem

U slučaju da ne osećate potrebu za mokrenjem, pijete premalo vode.

Gorušica

Samo jedan od znakova prevelike količine kiseline u želucu kao posledice nedostatka vode jest i pojava gorušice.

Napadi gladi

Ne možete da zaspite i stalno mislite na onaj komad torte u frižideru? Ukoliko usred noći osetite napad gladi, utoliko budite sigurni da ste dehidrirali. Naime, konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i podstiče stvaranje masnih zaliha na telu. Zaboravite tortu i radije popijte čašu vode.

Umor

Dovoljno ste spavali, a svejedno osećate umor? Prisetite se koliko ste čaša vode uopće popili. Kod nedostatka vode u telu, javljaju se letargija i umor.

Suve oči

Suve i crvene oči siguran su znak dehidracije tela. Nemogućnost vlaženja očiju posebno će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

Trenje kostiju

Čak 80 odsto vode sadrže hrskavica i diskovi. Ukoliko želite da sprečite neugodno trenje kostiju prilikom skakanja, vežbanja i trčanja, pijte dovoljno vode

Danas objavljeno

Krompir iz rerne sa mljevenim mesom i pavlakom

Zeljka

Istraživanje otkrilo: Tri namirnice koje jedu najzdraviji ljudi za doručak

Zeljka

Rani simptom: Jedna boja noktiju ukazuje na opasnu bolest

Zeljka

Ostavite komentar