Zdravstvo: Fond će da finansira 33 nove usluge - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zdravstvo: Fond će da finansira 33 nove usluge

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske u ovoj godini počinje da finansira 33 nove usluge koje do sada nisu bile dio zdravstvenog sistema Srpske i zbog kojih su se pacijenti slali na liječenje izvan Republike Srpske.

Tako da će od početka ove godine u zdravstvenom sistemu Srpske biti dostupna usluga KSAFA aparatom( Kostićev selektivni auditorni filtarski aplikator).

“Riječ je dijagnostici sluha i habilitaciji i rehabilitaciji govora i jezika kod djece sa različitim stepenima razvijenosti sluha, djece sa patologijom razvoja govorne jezičke komunikacije, te djece sa poremećajima ponašanja i učenja sa akcentom na period od rođenja do sedme godine”, navedeno je u saopštenju Fonda zdravstvenog osiguranja RS.

Ova usluga biće dostupna u Centru za specijalističke socijalne usluge “Za majku i dijete” o trošku Fonda zdravstvenog osiguranja RS, dok su ranije osiguranici koji su imali ove zdravstvene probleme morali da odlaze na liječenje van Republike Srpske.

“Takođe, ovu uslugu će Fond u potpunosti finansirati, dakle, bez ličnog učešća osiguranika, jer su djeca do 15 godina starosti oslobođenja plaćanja participacije”, navode iz Fonda.

Osim toga, u Univerzitetsko-kliničkom centru Republike Srpske u ovoj godini uvodi se, takođe, nove zdravstvene usluge iz oblasti radiologije, onkologije, intezivne medicine, dermatovenorologije i slično.

“Primjera radi, u UKC RS u ovoj godini dostupna je nova dijagnostička usluga „ABUS“ (Automated breast sound) zahvaljujući kojoj se može otkriti karcinom dojke u početnom fazi, što bi trebalo da omogući i veću uspješnost liječenja od ove bolesti, jer je za potpuno izlečenje jako važno otkrivanje maligne bolesti u ranoj fazi”, kažu u Fondu.

Takođe, iz oblasti dermatovenorologije se uvode nove dijagnostičke usluge uz pomoću kojih se na brži način mogu otkritit maligniteti kože, dok se iz oblasti intezivne medicine uvodi nova usluga “tromboelastometrija” značajna za smanjenje broja komplikacija zbog liječenja derivata krvi.

“Kada su u pitanju oblasti biohemijska laboratorijska dijagnostika, mikrobiologija i patologije uvode se 27 novih usluga koje bi trebalo da znatno poboljšaju dostupnost zdravstvene zaštite u RS”, ističu u Fondu te dodaju da će Fond i dalje da podržava bolnice kada je u pitanju uvođenje novih zdravstvenih usluga, jer im je cilj da se sredstva koja se sada izdvajaju za liječenje izvan RS usmjere u naš zdravsteni sistem, tačnije u zdravstvene ustanove u Srpskoj.

“Fond i u 2020. godini nastavlja sa trendom izdvajanja većeg iznosa sredstava za bolničku zdravstvenu zaštitu i to za 10,5 miliona KM u odnosu na plan iz 2019., što jasno ukazuje da je opredeljenje Fonda očuvanje zdravstvenog sistema, između ostalog, uvođenjem novih procedura, odnosno zdravstvenih usluga, lijekova i slično”, navode iz Fonda.

Podsjećamo da se u zdravstveni sistem RS kontinuirano uvode nove usluge zahvaljujući edukaciji kadrova i opremanju zdravstvenih ustanova novom medicinskom opremom, a sve u cilju poboljšanja dostupnosti zdravstvene zaštite i da se smanji potreba za liječenjem izvan granica RS.

Sve ove nove usluge uvrštene su u Cjenovnik Fonda koji se počeo primjenjivati od 1. januara 2020. godine.

(Nezavisne novine)

Danas objavljeno

Real Madrid je šampion Evrope!

Zeljka

Četiri novorođenčeta zaražena u Bolnici Gradiška, teži slučajevi prebačeni u Banjaluku

M.

U luku Mariupolj uplovio ruski teretnjak

M.

Ostavite komentar