Karfiol u sosu od narandže

Sastojci:
1 glavica karfiola
peršun
prasa ili mladi luk
100 g brašna
180 ml vode
1/2 kašičice soli
prstohvat bibera
ulje
sok od dvije narandže
1 kašika wok (ili soja) sosa
1/2 kašike rižinog sirćeta
1 kašika javorovog sirupa
1 kašika kukuruznog škroba
Priprema:
Karfiol narežite na komadiće. U dubokoj posudi pomiješajte brašno, so i biber. Dodajte vodu i dobro izmiješajte. Zagrijte rernu na 230 Celzijevih stepeni. Svaki komad karfiola umočite u tijesto sve dok ne budu potpuno prekriveni jednim slojem. Stavite ih u posudu za pečenje. Komade karfiola premažite uljem. Stavite u rernu i pecite deset minuta, zatim ih okrenite na drugu stranu i pecite još deset minuta. Dok se karfiol peče, pripremite sos. Pomiješajte sok od narandže, wok sos, rižino sirće i javorov sirup i zagrijte ih u tavi nekoliko minuta. Dodajte mješavinu kukuruznog skroba i vode uz neprestano miješanje. Kad se umak zgusne, stavite pečene komadiće karfiola u tavu i brzo promiješajte dok svi komadi ne budu prekriveni sosom.
Supa bogata mineralima

Sastojci:
1 veći batat
3 srednje mrkve
20 g skuhanog graha
1 crni luk
3 čehna bijelog luka
1 celer
1 kašičica mljevene crvene paprike
1 kašičica mljevenog čilija
1 lovorov list
so i biber
1,5 litra temeljca od povrća
3 kašičica maslinovog ulja
Priprema:
Oljuštite batat i mrkvu, operite i isijecite na male kocke. Luk i celer isjeckajte što sitnije i izgnječite bijeli luk. Maslinovo ulje zagrijte u dubljoj šerpi i dodajte crni luk, pa zatim dinstajte dok ne porumeni i dodajte i bijeli luk. Nakon toga dodajte i celer i dinstajte još minut, dva. Dodajte i ostale sastojke, batat, mrkvu, so, biber, čili, mljevenu papriku i lovorov list, pa sve to prelijte temeljcem i ostavite da se kuha. Kada primijetite da su batat i mrkva omekšali, dodajte i grah. Nakon kuhanja, štapnim mikserom ili blenderom izmiksajte sve, kako biste dobili krem supu.
Slani mafini od jaja i povrća

Sastojci:
12 jaja
1/4 šolje mlijeka
1 šolja isjeckanog, svježeg špinata
3/4 isjeckanog cherry paradajza (može i obični)
1/2 šolje isjeckanog luka
avokado
sos po želji
izmrvljen feta sir
Priprema:
Rernu zagrijte na 175 Celzijevih stepeni. U velikoj zdjeli izmutite jaja, dodajte mlijeko i biber, a potom i špinat, paradajz i luk. Kada ste smjesu izmiješali, ravnomjerno je raspodijelite u 12 kalupa. Pecite mafine 20-25 minuta dok se jaja skroz ne ispeku. Kada su mafini pečeni, izvadite ih, ostavite da se ohlade pet minuta i potom koristeći nož izvadite i servirajte. Na svaki mafin dodajte isjeckan avokado, feta sir i malo crvenog sosa od paradajza. Poslužite i uživajte.
Piletina i riža s limunom

Sastojci:
4 komada pilećih prsa
2 kašike maslinovog ulja
so i biber
3 kašike mješavine italijanskih začina
1 šolja riže
2 ¼ šolje vode s razmućenom kockom za supu
1 iscijeđen limun
Priprema:
Zagrijte ulje u tavi. Prethodno začinjenu piletinu pecite minut-dva s obje strane, te je izvadite iz tave i ostavite sa strane. Piletina ne treba da bude skroz pečena. Potom u istu tavu dodajte rižu, vodu s razmućenom kockom za supu, limunov sok, začine. Na vrh vratite piletinu, smanjite vatru, te poklopite. Kuhajte na srednjoj vatri 20-25 minuta dok se riža ne skuha i sva voda ne ispari. Po želji servirajte uz peršun i limun.
Zimska voćna salata

Sastojci:
1 banana
1 narandža
1/2 ananasa
2 kivija
nekoliko oraha, badema, lješnjaka, grubo nasjeckanih
sok od pola limuna
1 čašica jogurta
med (po želji)
1 mango
pola kašičice cimeta
Priprema:
Voće oprati i oguliti te ga narezati na kockice. Pomiješati u posudi i preko svega preliti sok od limuna i posipati cimetom. Ostaviti deset minuta da voće pusti sokove pa sve dobro promiješati. Prema želji/potrebi, zasladiti medom. Slagati u čaše kašiku voća pa kašiku jogurta i tako dok se čaša ne napuni. Ukrasiti sjeckanim orasima i poslužiti.
Smoothie od mrkve i citrusnog voća

Sastojci:
3/4 šoljice soka od mrkve
sok od 4 limuna
1 paketić C vitamina
1 kašičica đumbira
1 kašika meda
Priprema:
Sve sastojke izblendajte do željene gustine i uživajte u vitaminskoj bombi.
Azra.