Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zdravko Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravosnažnu odluku po kojoj Zdravko Mamić, bivši savjetnik zagrebačkog Dinama, neće biti izručen Hrvatskoj jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

Žalbeno vijeće Suda Bosne i Hercegovine donijelo je pravosnažnu odluku po kojoj Zdravko Mamić, bivši savjetnik zagrebačkog Dinama, neće biti izručen Hrvatskoj, jer za to nisu ispunjene zakonske pretpostavke, objavljeno je iz sjedišta tog suda u Sarajevu.

U saopštenju Suda stoji da je Žalbeno vijeće Odjela za opšti kriminal, u postupku po molbi pravosudnih tijela Hrvatske od 11. juna ove godine za izručenje Zdravka Mamića, u cilju vođenja krivičnog postupka pred Županijskim sudom u Osijeku po optužnici za počinjenje krivičnog djela zločinačko udruživanje i zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju, odlučujući o ocjeni ispunjenosti zakonskih pretpostavki za izručenje, donijelo rješenje kojim je potvrđeno prvostepeno rješenje Suda Bosne i Hercegovine od 29. avgusta.

Tim je rješenjem utvrđeno da nisu ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje Mamića.

Prvostepeno vijeće je, analizirajući primjenu Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći i Ugovora o izručenju potpisanog između Bosne i Hercegovine i Hrvatske, koji predviđa mogućnost izručenja i vlastitih državljana pod precizno utvrđenim uslovima, utvrdio da u ovom slučaju nisu ispunjene pretpostavke za izručenje bivšeg čelnika Dinama s obzirom na to da krivično djelo za koje je optužen u Hrvatskoj nije propisano kao krivičnog djela u BiH.

Zdravko Mamić došao je u BiH u junu 2018. godine, samo dan uoči izricanja osuđujuće presude po optužnici koja ga je teretila za izvlačenje novca iz Dinama.

On boravi u Međugorju, a od izručenja štiti ga državljanstvo BiH.

(Agencije)

Danas objavljeno

Voz usmrtio muškarca

M.

Muškarac stradao u šumi

M.

Patrijarh Kiril pozvao na duhovnu mobilizaciju

M.

Ostavite komentar