Zdravko Krivokapić ima pet principa rekonstrukcije Vlade - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zdravko Krivokapić ima pet principa rekonstrukcije Vlade

Rekonstruisana Vlada imaće tri potpredsjednika, a aktuelni potpredsjednik će biti prvi potpredsjednik Vlade. Svi potpredsjednici bi ujedno bili i resorni ministri, saopštio je premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić koji se oglasio povodom rekonstrukcije Vlade Crne Gore.

Naveo je i da “resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine”.

“Sporazum nosioca tri izborne liste od 8.9.2020. je polazna osnova za jačanje političke stabilnosti i ubrzanje reformskog procesa. Rekonstrukcija Vlade, na prethodno definisanim osnovama, podrazumijeva činjenicu da se naredni parlamentarni izbori neće održati prije redovnog roka – odnosno 2024. godine”, ističe se u saopštenju.

Dodaje se da za ovo vrijeme Vlada i skupštinska većina će ubrzano raditi na pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji, kao i na ostalim planiranim reformama na jačanju ekonomskog prosperiteta i pravne sigurnosti građana.

“Politički subjekti koji konstituišu vlast i Vlada CG stavljaju moratorijum na sva pitanja koja nemaju široki društveni konsenzus i duboko dijele crnogorsko društvo. Nakon izbora tužilačkog savjeta i rekonstrukcije Vlade, Skupština CG prioritetno će razmotriti sve zakonske akte koji su u proceduri predloženi od strane Vlade. Vladavina prava i borba protiv organizovanog kriminala i korupcije su ključni zadatak sve tri grane vlasti”, istakao je Krivokapić u saopštenju.

Kaže da konstituente nove vlasti treba osnažiti učešćem predstavnika partija nacionalnih manjina.

Unapredjenje rada Vlade i Skupštine CG kroz njihov ustavni odnos obezbijediće se rekonstrukcijom Vlade na sljedećim principima i to predsjednik Vlade odlučuje o tome koji su ministri rezultatima u proteklom periodu odgovorili izazovima resora koje pokrivaju.

Osim toga, resori koji su se pokazali kao obimni sa aspekta njihove funkcionalnosti biće podijeljeni saglasno dogovoru predsjednika Vlade i parlamentarne većine. Prilikom formiranja novih resora vodiće se računa da isti budu u funkciji što bržeg ostvarivanja evropske agende Crne Gore.

“Kandidate za nove ministre predlaže predsjednik Vlade nakon konsultacija sa parlamentarnom većinom, posebno vodeći računa o prošlogodišnjem sporazumu nosioca tri izborne liste, kompetentnosti i rodnoj ravnopravnosti”, navodi se u saopštenju premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

Danas objavljeno

Poslanici nisu potvrdili povredu vitalnog interesa RS

M.

Tuga u Brčkom: Ukopano sedam žrtava požara

M.

Težak udes kod Doboja

M.

Ostavite komentar