6. Maja 2022.

Zdravko Čolić na početku karijere nije bio ČOLA

Big Portal

Prvi javni nastup imao je na takmičenju pevanja amatera 1967.godine. Ozbiljnu muzičku karijeru počinje sa 17 godina kao član grupe “Mladi i lijepi”.

Solo karijeru Zdravko započinje početkom 70-tih godina, kada je snimio svoju prvu pesmu “Sinoć nisi bila tu”. Posle prvih većih uspeha, rešio je da se otisne u inostranstvo.

Nemački producenti su smatrali da je ime i prezime Zdravka Čolić teško za izgovor, pa su odlučili su da mu daju umetničko ime Dravco. Ipak, Čola je odustao od opcije da gradi karijeru u Nemačkoj, budući da nije želeo da se preseli u ovu zemlju.

Zdravko Čolić, Kadic
FOTO: DRAGAN KADIĆ

Na kraju, ostale su Zdravkove pesme na nemačko, “Madre Mia”, “Rock N Roll Himmel”, “Alles was ich hab” koje su izašle 1974.

Zdravko, odnosno Dravco, nije samo na nemačkom pevao. Tri godine kasnije, pojavile su se i pesme na engleskom “Light me” i “I'm Robot Man’.

Popularni pevač nije često pričao o svojoj evropskoj avanturi, tako da nam je ostalo jako malo podataka o ovom vremenskom periodu i misterioznom Dravcu jer je upravo 1977. godine Zdravko Čolić zavladao jugoslovenskom muzičkom scenom sa albumom “Ako priđeš bliže”. Pitanje je kako bi izgledala domaća pop scena, da je projekat Dravco ipak uspeo i da se nije bavio muzikom kod nas.

Printskrin, Zdravko čolić

Kurir.rs/K.Đ/Blic

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare