Sastojci:
1 supena kašika maslinovog ulja
1 glavica luka, nasjeckanog
3 šolje pilećeg buljona ili buljona od povrća
450g baby mrkve ili obične mrkve, oguljene i isječene na kolutove
1 supena kašika svježe izrendanog đumbira
1/4 šolje kisele pavlake ili običnog jogurta
Za ukrašavanje: nasjeckani peršun, prah crvene paprike ili jogurt
Priprema:
Zagrij maslinovo ulje u loncu za supu. Dodaj luk i prži dok ne omekša, oko 5 minuta. Dodaj buljon, mrkve i đumbir. Pusti da provri, poklopi, smanji vatru i kuvaj dok šargarepa ne omekša, oko 25-30 minuta. Koristeći štapni blender, blendaj dok smjesa ne postane glatka ili pažljivo sipaj supu u obični blender. Začini solju i biberom, po ukusu. Posluži u činijama za supu sa kašičicom pavlake ili jogurta, sjeckanim svježim peršunom i malo paprike.
Ultra.ba