12. Aprila 2022.

Zdrave namirnice koje nikako ne smijemo da jedemo kad smo bolesni

Big Portal

Treba li da natrpamo tanjir hranom koja “puca” od vitamina i minerala, izbjegavamo šećer? Pa, i ne baš po svaku cijenu.

Ljekari upozoravaju na namirnice koje mogu da nam štete i produže simptome bolesti kad je organizam oslabljen. Osim toga, valja imati na umu da ne reagujemo svi jednako na određenu namirnicu pa je najvažnije slušati svoje tijelo i ako primjetimo da nam nešto ne odgovara, izbaciti to.

Špinat

Histamin pomaže tijelu da se riješi alergena. Ako ne podnosite određenu hranu, histamin će vas “upozoriti” i podstaći alergijsku reakciju.

Ako smo intolerantni na histamin, može se pojaviti reakcija slična alergijskoj ili pak umor, nedostatak energije i glavobolja. Iako ne sadrži puno histamina, špinat pomaže njegovom oslobađanju.

U kategoriju “osloboditelja histamina” spadaju i jagode te paradajz, koje je bolje izbjegavati dok smo bolesni.

Orašasti plodovi

Cink i vitamin E pomažu tijelu u borbi protiv bolesti, no ako vas muči želudac ili temperatura, bolje je suzdržati se od oraha, lješnika, badema i “njihovih rođaka”.

Razlog tome su masnoće koje tijelo teško vari, a zbog kojih bi se želudac mogao dodatno uznemiriti i tijelu oduzeti energiju koja mu je potrebna za borbu s bolesti.

Brokoli

Blagotvorne vitamine na stranu, brokoli obiluje vlaknima koja nisu prijatelji organizma oslabljenog bolešću. Prvih nekoliko dana prehlade, gripe ili stomačnog virusa bolje je napuniti tanjir namirnicama koje se lako vare kako ne bismo nepotrebno gubili snagu.

Pasulj

Šećeri iz pasulja mogu da podstaknu stomačne tegobe poput dijareje, gasova i grčeva. Tijelo ne sintetizuje dovoljno enzima koji smanjuju gasove, pa se šećeri ne svare u potpunosti.

Stoga pasulj nikako nemojte jesti ako vas muči želudac, baš kao ni integralne ili mliječne proizvode. Zamijenite ih zobenom kašom, bijelom rižom i bananama.

Sirovo povrće

Osim što može opteretiti organizam varenjem vlakana, sirovo povrće se ne preporučuje ni kad vas boli grlo jer ga dodatno nadražuje.

Baš kao i kiseli citrusi, koje je bolje zamijeniti drugom hranom koja obiluje vitaminom C, barem dok se upala grla ne smiri. Kod grlobolje se preporučuje med jer spriječava kašalj, kao i jaja zbog cinka i vitamina D, koji jačaju imunitet, prenosi B92.

B92.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare