SASTOJCI:
18 urmi (oko 180 g očišćenih)
100 g tahinija (susamovog putera)
3 pune kašike kakaoa
PRIPREMA:
Urme očistite od koštica i potopite ih u toplu vodu ka-ko bi omekšale. Nakon 15 minuta izvadite ih iz vode, sitno ih isjeckajte, a vodu sačuvajte, jer će možda biti potrebno nekoliko kašika da se doda u smjesu. U činiju sipajte tahini, kakao i isjeckane urme. Kašikom mije-šajte dok ne dobijete kompaktnu smjesu, a ukoliko je previše gusta, dodajte dvije do tri kašike vode u kojoj su urme bile potopljene. Smjesu stavite na providnu fo-liju i pomoću nje je oblikujte u formu valjka. Uvijte ga u foliju i blago valjajte po stolu kako biste dobili lijep, okrugao oblik. Ostavite ga u frižider da se dobro ras-hladi. Prije sječenja, zdravu čokoladnu alvu stavite u zamrzivač na pola sata kako bi se malo stvrdnula, odnosno kako biste je lakše isjekli.
Nezavisne.