27. Septembra 2021.

Zdovc: Možda nije trebalo da dođem na Dudinu sahranu

Big Portal

Ta je reprezentacija harala i mnogi će reći da je to najbolja neamerička selekcija u istoriji košarke.

Dino Rađa, Žarko Paspalj, Vlade Divac, Željko Obradović, Predrag Danilović i Jure Zdovc su nosili kovčeg, a Slovenac Zdovc je zbog jednog događaja iz juna 1991. za grčku Gazetu izjavio da nije siguran da li je trebalo da bude na sahrani.

Naime, u Hrvatskoj je već bio počeo rat, a u julu su počeli sukobi i u Sloveniji.

U međuvremenu, Jugoslavija je pregazila sve rivale na EP u Italiji, a uoči polufinala iz Slovenije je stigla naredba za Zdovca da se istog trenutka vrati u domovinu.

Zdovcu je bilo krivo, bio je u šoku, ali je morao da ode. Ivković je to razumeo i nikad mu nije zamerio.

Štaviše, nedavno je Zdovc dobio repliku medalje iz 1991. Ipak, slovenačka legenda se i danas kaje zbog odluke koju je doneo tog ratnog leta.

“Sve se dogodilo brzo. Niko nije znao da dolazim na sahranu osim Paspalja. Kad sam stigao na groblje sa suprugom, video sam Željka, Vladu i Danilovića, prišao sam im i seo s njima. Obradović se iznenadio kad me video da sam došao. Posle nam je neko prišao i rekao da bi bilo divno da mi odnesemo Dudu u njegovu poslednju kuću. Dino se takođe pojavio u poslednjem trenutku. Nisam znao u tom trenutku da postoji simboličan trenutak u celoj priči. Reći ću vam nešto, rekao sam to i supruzi. Možda nije trebalo da budem tamo jer sam napustio reprezentaciju Jugoslavije. U svakom slučaju, bila je čast biti tamo, s mojim starim prijateljima. Bio je to poslednje zbogom treneru“, rekao je Zdovc.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare