Zbrka oko kovid pasoša: Svaka država ima pravila - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zbrka oko kovid pasoša: Svaka država ima pravila

Evropski parlament (EP) je usvojio pregovaračku poziciju o prijedlogu za sertifikat kojim se potvrđuje pravo na slobodno kretanje u Evropi tokom pandemije.

Međutim, on je prilično konfuzan, a tek će svaka država na kraju da odlučuje o sopstvenim pravilima.

Poslanici u Evropskom parlamentu složili su se da bi novi „EU kovid-19 sertifikat“ – umjesto digitalnog zelenog sertifikata, koji je predložila Evropska komisija – trebalo da bude na snazi 12 mjeseci, a ne duže.

Dokument, koji može biti u digitalnom ili papirnom formatu, potvrdiće da je osoba vakcinisana protiv korona virusa ili da ima nedavni negativni rezultat testa ili se oporavila od zaraze.

Međutim, EU kovid-19 sertifikati neće služiti kao putna isprava niti će postati preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje, kažu poslanici u Evropskom parlamentu.

Zakonodavni prijedlog koji pokriva državljane EU odobren je sa 540 glasova za, 119 protiv i 31 suzdržanim, dok je onaj o državljanima trećih zemalja prošao sa 540 glasova za, 80 protiv i 70 uzdržanih. Glasanje je održano u srijedu, a rezultati su objavljeni u četvrtak ujutro. I Parlament i Savjet su sada spremni za početak pregovora. Cilj je postizanje sporazuma uoči ljetnje turističke sezone.

Bez dodatnih ograničenja putovanja i besplatni kovid-19 testova
Nosioci EU sertifikata ne bi trebalo da podliježu dodatnim putnim ograničenjima, poput karantina, samoizolacije ili testiranja, navodi EP.

Poslanici EP takođe ističu da bi, kako bi se izbegla diskriminacija onih koji nisu vakcinisani i iz ekonomskih razloga, zemlje EU trebalo „da obezbede univerzalno, dostupno, pravovremeno i besplatno testiranje“.

Dodaje se da države članice moraju prihvatiti potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za osobe koje su primile vakcine odobrene od stane Evropske agencije za lijekove (trenutno su to Fajzer, Moderna, AstraZeneka i Džonson i Džonson), a da je na državama članicama da odluče da li će prihvatiti i potvrde o vakcinaciji izdate u drugim državama članicama za vakcine koje su na popisu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) za hitnu upotrebu.

Evropski parlament zahtijeva da budući sertifikati budu verifikovani radi sprečavanja prevara i falsifikovanja, kao i da se lični podaci dobijeni iz sertifikata ne mogu se čuvati u odredišnim državama članicama i niti će biti uspostavljena centralna baza podataka na nivou EU

(Blic)

Danas objavljeno

HAZU traži novi uslov: Srbija da prizna hrvatski jezik

M.

Procurili tajni dokumenti; otkriveno lobiranje – hoće da menjaju naučni izveštaj

M.

Uvode veliki lokdaun; iz kuće mogu od 8 do 17 sati… I to s razlogom

M.

Ostavite komentar