Zbogom za Ford C-MAX: Kraj proizvodnje u junu - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zbogom za Ford C-MAX: Kraj proizvodnje u junu

Evropska auto-industrija će ovog leta ostati bez još jednog modela.

Ford je zvanično potvrdio da će krajem juna okončati proizvodnju modela C-MAX i njegove produžene varijante Grand C-MAX koji se izrađuju u Sarlouisu u Nemačkoj.

Kako kažu u fabrici, završetak proizvodnje poklapa se sa planiranim životnim vekom aktuelne generacije ova dva automobila, i dodaju da će u istom pogonu nastaviti da se sklapa novi Ford Focus, sa akcentom na verzije karavan, Active i ST.

 

Jedna od posledica prestanka proizvodnje dva kompaktna minivana je i ukidanje treće smene u Sarlouisu, pa će fabrika nastaviti da radi u dve smene.

Ukidanje modela C-MAX/Grand C-MAX deo je plana kojim je predviđena reorganizacija poslovanja Forda u Evropi, a koji je obelodanjen u januaru, kako bi ta kompanija nastavila sa održivim profitabilnim radom na Starom kontinentu.

Ford je o gašenju proizvodnje dva automobila obavestio radnike još u decembru 2018, a kao jedan od razloga za njihovo ukidanje navodi se drastičan pad interesovanja evropskih kupaca za ovom vrstom vozila.

Za sada nije poznato koliko će ljudi u ovom pogonu ostati bez posla, ali je kompanija nedavno saopštila da će u fabrikama u Kelnu i Sarlouisu ukupno biti otpušteno oko 5.000 zaposlenih.

Danas objavljeno

Vozite automobil uz pomoć džojstika, dolazi sljedeće godine

Vanja A

G klasa dobila potenciju u imenu

Vanja A

Za kralja može sve – od limuzine SUV

Vanja A

Ostavite komentar