4. Aprila 2022.

Zbog zločina u Ukrajini donijeti nove sankcije

Big Portal

”Slike velikog broja smrtnih slučajeva i žrtava civila, kao i uništenja civilne infrastrukture pokazuju pravo lice brutalnog agresorskog rata koji Rusija vodi protiv Ukrajine i njenog naroda. Masakri u gradu Buči i drugim ukrajinskim gradovima biće upisani u spisak zločina počinjenih na tlu Evrope”; navodi šef diplomatije EU Žosep Borelj.

Borelj u saopštenju navodi da su ruske vlasti odgovorne za počinjene zločine koji podelžu ”odgovornosti u okviru Međunarodnog prava o okupaciji” i dodaje da će odgovarati počinioci ratnih zločina i drugih teških prekršaja, kao i odgovorni državni službenici i vojni rukovodioci.

”Solidarni smo sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom u ovim mračnim satima za ceo svet. EU će nastaviti da čvrsto podržava Ukrajinu i hitno će unaprediti rad na daljim sankcijama Rusiji. Predsednik Putin mora odmah i bezuslovno da zaustavi ovaj rat”, poručio je Borelj.

Dodaje da EU podržava sve mere u cilu utvrđivanja odgovornosti za kršenje ljudskih prava i međunarodnog humanitarnog prava u Ukrajini od strane ruskih oružanih snaga, uključujući i rad tužioca Međunarodnog krivičnog suda o ratnim zločinima i zločinima protiv čovečnosti, Istrazne komisije Kancelarije UN za ljudska prava kao i istrage ukrajinskih organa i civilnog društva koji rade na prikupljanje dokaza o ratnim zločinima.

(Tanjug)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare