Zbog sporazuma SAD-a i Kine Njemačka će izgubiti 4,5 milijardi dolara izvoza - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Zbog sporazuma SAD-a i Kine Njemačka će izgubiti 4,5 milijardi dolara izvoza

Nedavno dogovoreni privremeni sporazum SAD i Kine o zaustavljanju trgovinskog rata teško će pogoditi Njemačku.

  • Kao rezultat preusmjeravanja trgovine, njemački izvoz robe u Kinu će iduće godine vejrovatno pasti za gotovo 4,5 milijardi dolara, pogotovo u industrijama poput automobilske, avionske i industrijskih mašina – stoji u saopštenju Kilskog instituta za svjetsku ekonomiju (IfW), prenosi Indeks.

Dodali su da će samo brazilski uzgajivači soje zabilježiti jači udar i da će im izvoz u Kinu pasti za pet milijardi dolara zbog američko-kineskog trgovinskog sporazuma.

Kao dio sporazuma, Kina se obavezuje da će uvesti američku robu u vreijdnosti od oko 200 milijardi dolara i zbog toga će odustati od proizvoda iz drugih zemalja, napomenuo je predsjednik IfW-a Gabriel Felbermajer.

  • S druge strane, sporazum donosi štetu ostalim kineskim trgovinskim partnerima, čiji uvoz sada zamjenjuju američki proizvodi i koji u velikoj meri gube tržišni udio u Kini – dodao je Felbermajer.

IfW očekuje da će njemačka proizvodnja biti najviše pogođena. Očekuje se da će taj sektor u 2021. godini u Kinu izvesti 4,3 milijarde dolara robe manje, u poređenju sa scenariom bez trgovinskog rata i bez privremenog sporazuma.

Felbermajer tvrdi da je sporazum upitan na nekoliko nivoa.

  • SAD ima jednostranu korist, dok Kina i treće zemlje gube. Јasno krši pravila Svjetske trgovinske oraganizacije i ostavlja mnoga pitanja neodgovorenima, poput onoga šta se događa ako Kina ne ispuni svoje uvozne obaveze – rekao je Felbermajer.

Privremeni sporazum, poznat kao trgovinski sporazum “prve faze”, omogućio je da obje zemlje povuku carine u namjeri da zaustave dvogodišnji trgovinski rat.

Index.hr

Danas objavljeno

Postepena promjena uslova za starosnu penziju u Srpskoj

M.

Sarajevo je jutros drugi najzagađeniji grad na svijetu

M.

Saobraćajna nesreća u Crnoj Gori, poginuo državljanin BiH

M.

Ostavite komentar