Zbog ruganja na račun težine, djeca bi se mogla više debljati, kaže istraživanje - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zbog ruganja na račun težine, djeca bi se mogla više debljati, kaže istraživanje

IZRUGIVANJE na račun viška kilograma uzrokovaće kod djece dodatno debljanje, otkrilo je istraživanje. Naime, naučno istraživanje objavljeno u časopisu Pediatric Obesity, pronašlo je vezu između šala na račun težine i promjena u indeksu tjelesne mase djece. Naučnici iz Nacionalnog instituta zdravlja su posmatrali 110 djece i mladih koji su gojaznii…

IZRUGIVANJE na račun viška kilograma uzrokovaće kod djece dodatno debljanje, otkrilo je istraživanje. Naime, naučno istraživanje objavljeno u časopisu Pediatric Obesity, pronašlo je vezu između šala na račun težine i promjena u indeksu tjelesne mase djece.

Naučnici iz Nacionalnog instituta zdravlja su posmatrali 110 djece i mladih koji su gojaznii ili pod rizikom da to postanu. Prosječni uzrast učesnika bio je 12 godina.

U prvoj fazi, djeca su otkrila koliko često su izložena nasilju ili im se vršnjaci izruguju zbog viška kilograma. Naučnici su nakon toga pratili njihove promjene kroz period od osam i po do 15 godina.

Tokom godina, kod djece koja su prijavljivala zadirkivanje na račun težine je zabilježeno povećanje u indeksu tjelesne mase od 33 posto i 91 posto po pitanju tjelesne masti u odnosu na njihove vršnjake koji uopšte nisu bili izloženi izrugivanju.

Naučnici kažu da je njihovo istraživanje bilo opservacijsko pa ne mogu direktno dokazati uzrok i posljedicu, ali zaključuju da je zadirkivanje djece zbog viška kilograma povezano s dobivanjem na težini.

“Autori istraživanja teoretišu da je stigma povezana s težinom možda uzrokovala veću vjerovatnost mladih da se upuste u nezdravo ponašanje kao što je prejedanje i izbjegavanje fizičke aktivnosti”, stoji u zaključku.

“Još jedno moguće objašnjenje je da stres uzrokovan zadirkivanjem stimulira oslobađanje hormona kortizola što može dovesti do povećanja težine”, smatraju naučnici.

Index

Danas objavljeno

Griz je magija za dijabetičare, a kivi za djecu koja često kašlju

Zeljka

Brz doručak ili večera: Danas pripremamo neprevaziđene kiflice

Zeljka

Nova mutacija KORONA virusa iz BRAZILA: Zaobilazi imunitet i onih koji su ga preležali

Zeljka

Ostavite komentar