16. Januara 2020.

Zbog propusta Tužilaštva, Sud BiH nije potvrdio optužnicu protiv Mektića

Big Portal

“Optužnica je u srijedu vraćena Tužilaštvu BiH na doradu”, kratko su nam saopštili iz Suda BiH.

Podsjećamo, Tužilaštvo BiH je 30. decembra podiglo optužnicu protiv Mektića saopštivši da je bivši ministar bezbjednosti BiH, zajedno sa Igorom Golijaninom, Samirom Agićem i Edinom Garaplijom “zloupotrebom položaja i ovlašćenja počinio krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH”.

Međutim, u optužnici koja je u posjedu Žurnala, niti u jednoj od ukupno četiri tačke optužnice kojima je obuhvaćen Dragan Mektić, nije navedena nijedna koruptivna radnja koju je počinio bivši ministar i aktualni poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skuštine BiH.

Naime, Tužilaštvo BiH je Mektića optužilo da je prekšio odredbe Zakona o sukobu interesa kojim je propisano da su “nosioci izvršnih funkcija obavezni da štite državnu imovinu”. Mektiću se stavljalo na teret da je u svojstvu “službenog i odgovornog lica” prekršio i Zakon o javnim nabavkama, jer je bez javnog poziva angažirao dvije osobe po osnovu ugovora o djelu, čime je nanio ukupnu štetu budžetu BiH u iznosu od 10.800 maraka.

Ono što je interesantno, Tužilaštvo BiH je Mektića optužilo da prekršio zakon kao “službeno i odgovorno lice”, iako je u Krivičnom zakonu BiH “službeno lice” jasno razdvojeno od “odgovornog lica”.

Naime, u članu 1, tačka 3 piše da je “službeno lice izrabrani ili imenovani funkcioner u organima zakonodavne, izvršne i sudske vlasti BiH”, dok u tački 5 piše da je “odgovorno lice – lice u privrednom društvu ili drugom pravnom licu”.

Dakle, Krivični zakon BiH u opštim odredbama pravi jasnu razliku između službenog i odgovornog lica, dok Tužilaštvo BiH, radi opšteg utiska u javnosti, Mektića optužuje da je istovremeno i “službeno” i “odgovorno” lice.

Nadalje, Tužilaštvo BiH optužuje Mektića da je oštetio Budžet BiH sklapajući ugovore o nabavci vatrogasne opreme, iako odmah na početku svoje optužnice navode da su u pitanju donatorska sredstva Evropske unije. Prema važećim zakonima u BiH, donatorska sredstva nisu budžetska sredstva, tako da u ovom slučaju, i ako je bilo zloupotreba, Budžet BiH nije oštećen, kako tvrdi Tužilaštvo BiH.

Podsjećamo, optužnicu protiv Dragana Mektića podigla je tužiteljica Vedrana Mijović, inače kćerka dugogodišnjeg SNSD-ovog zvaničnika Slavka Jovičića Slavuja. Prethodnu saglasnost na podizanje optužnice dala je glavna državna tužiteljica Gordana Tadić, koju je bivši ministar Mektić godinama prozivao zbog propusta u radu.

(zurnal.info)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare