Zbog problema s baterijama Hyundai bi mogao da opozove 82.000 automobila - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zbog problema s baterijama Hyundai bi mogao da opozove 82.000 automobila

Iako mnogi govore da je svako pojavljivanje u medijima dobar marketing, bojimo se da ovo ipak nije tako. Brzinom munje se proširila vest da je korejski Hyundai u problemima, jer postoji mogućnost da se baterija na električnim automobilima zapali. Navodno je u 15 slučajeva, verovatno zbog kratkog spoja u ćelijama, došlo do zapaljenja baterija. Reč je o električnim verzijama modela Kona i Ioniq.

Kako piše Autonet.hr, ovaj opoziv bi mogao da obuhvati 82 hiljade automobila, a na kojima bi Hyundai trebalo da zameni kompletne baterije. Ako znamo da su upravo baterije najskuplji deo električnih automobila, pogotovo ove klase, jasno je da je tu reč o izuzuetno velikom trošku.

Reč je o oko 900 miliona američkih dolara. Time bi ovo bio jedan od najskupljih opoziva u svetu automobilske industrije.

Ako znamo da većinu komponenti na automobilu ne proizvode sami proizvođači tih vozila, već brojni dobavljači, tu problemi dodatno rastu. Tako i Hyundaijev dobavljač, LG Energy Solutions tvrdi da oni ne nameravaju da učestvuju u trošku opoziva, s obzirom na da smatraju da su njihove baterije ispravne. Isto tako oni smatraju da je do greške došlo u procesu montiranja baterija u automobil, a što nije greška proizvođača baterija već samog proizvođača vozila.

Izvor:Autonet.hr
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

Dacia razočarala na testu bezbjednosti – samo 2 zvjezdice za Sandero Stepway i Logan

Vanja A

Audi Q4 e-tron i Q4 Sportback e-tron stupili na scenu

Vanja A

Galerija: Bentley Continental GT Speed Convertible – luksuzni sportski kabrio

Vanja A

Ostavite komentar