Zbog prebrze vožnje ostaju bez automobila: "Treba im uzeti njihovo oružje" - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zbog prebrze vožnje ostaju bez automobila: “Treba im uzeti njihovo oružje”

Austrija priprema zakon po kome bi policija vozačima koji znatno premaše dozvoljenu brzinu, osim vozačke dozvole, oduzimala i automobil.

Nacrtom zakona predviđa se da će automobil na licu mesta biti oduzet na dve nedelje vozačima koji u naseljenom mestu budu prekoračili dozvoljenu brzinu za 60 km/h ili izvan naseljenog područja za 70 km na sat.

Tokom tog razdoblja bi trebalo da se proveri da li se radi o vozaču koji je već do sada “upadao u oči” zbog prebrze vožnje. Ako se pokaže da je vozač već počinio drastična prekoračenje brzine, automobil bi mogao biti prodat na aukciji.

Kod prekoračenja brzina za 80 km na sat u naseljenom mestu ili za 90 km na sat izvan naselja, automobil bi bio odmah zaplenjen i prodat. To bi se, na primer, desilo u slučaju da vozač na auto-putu, gde je najviša dozvoljena brzina 130 km na sat, bude uhvaćen da vozi 220 km/h

“Jednostavno, na našim putevima ima previše onih koji se ne mogu promeniti, kod kojih kazne i dodatno školovanje ne deluju. Tim osobama se mora oduzeti njihovo oružje”
, rekla je austrijska ministarka saobraćaja, Leonore Gevesler, prilikom predstavljanja nacrta zakona.

Gevesler je kazala da ove mere služe da se poveća bezbednost saobraćaja.

“Kod brzina o kojima je ovdje reč, nijedan vozač više nema potpunu kontrolu nad svojim automobilom”, rekla je ona.

Vlasti u Austriji godišnje beleže 400 do 450 slučajeva u kojima bi novi zakon mogao biti primenjen. Zakon bi na snagu mogao stupiti sredinom sledeće godine.

Danas objavljeno

Ford povlači 382.000 vozila

Zeljka

GranTurismo Trofeo PrimaSerie je još jedna Maseratijeva “specijalka”

Zeljka

Sve više saobraćajnih kazni ostaje bez naplate

Zeljka

Ostavite komentar