Zbog porodičnih i radnih okupljanja veći broj zaraženih! - BIGportal.ba
Region Vijesti

Zbog porodičnih i radnih okupljanja veći broj zaraženih!

Nema razloga za ponovno vraćanje nekih mera, s ozbirom na trenutnu epidemiološku situaciju u vezi sa korona virusom u Srbiji, kaže epidemiolog Darija Kisić Tepavčević i navodi da oko dve trećine svih zaraženih ili nema nikakvih simptoma infekcije ili su sa blažim formama.

Ona je za Tanjug rekla da se u Srbiji poslednjih nedelja beleži trend pada učestalosti oboljevanja, ali da on nije linearan, kao što nije ni kod jedne zarazne bolesti, kao i da su povremeni skokovi i padovi su u okviru očekivanih vrednosti.

Ideja je u ovom momentu, kaže, da se otkrije svaki potencijalni rezrevoar i da se spreči dalje širenje virusa u populaciji.

Navela je da je jako bitan paramentar ne samo apsolutni broj laboratorijski potvrđenih slučajeva, nego kakva je zastupljenosti određenih kliničkih formi bolesti.

Oko dve trećine svih osoba kod kojih je potvrđena infekcija ili nema nikakvih simptoma ove infekcije ili se radi o blažim formama. To je jedan od najznačajnijih pokazatelja u ovom momentu – rekla je Kisić Tepevačević, koja je i zamenica direktorke Instituta Batut.
Navela je da nema registrovanih žarišta u smislu širenja infekcije u populaciji, i da su svi zapaženi skokovi novozaraženih u određenim mestima isključivo u vezi sa različitim porodičnim okupljanjima, porodične kontakte, kontakte u radnim kolektivima ili u nekim drugim zatvorenim prostorima.

-Taj broj, u stvari, odražava ovakvu vrstu aktivnosti, jer sa popuštanjem mera su počela ponovo i okupljanja i druženja ljudi – dodaje epidemiolog.

Ona je još jednom apelovala na oprez prilikom druženja i okupljanja, jer je virus još prisutan, ali kaže nije takvog intenziteta kao što je bio pre par meseci.

Napominjem, nemamo nijednog žarišta u zemlji gde je širenje u opštoj populaciji sada većeg intenziteta – rekla je Kisić Tepavčević.
Ona kaže da smo se uverili da fizička distanca i nošenje maski u zatvorenom prostoru spasava živote i zdravlje.

-Te preventivne mere nemaju alternative. Praktično je na nama da sami procenimo potencijalni rizik od odlaska na neko mesto za nas i za našu porodicu – navela je Kisić Tepavčević.

Napomenula je da se epidemiloška situacija prati iz sata u sat i da se i dalje svaka 24 sata obaveštava javnost o trenutnim podacima kada je u pitanju učestalost oboljevanja, umiranja i izlečenih osoba.

-To će se pratiti i u narednom periodu. Sigurno ukoliko bi se uočile neke promene da bi se u skladu sa tim reagovalo – rekla je Kisić Tepavčević.

Na pitanje da li se danas preciznije zna kada se može očekvati eventualni drugi talas epidemije, Kisić Tepavčević kaže da je o tome jako teško pričati i proceniti imajući u vidu da se još ni prvi talas praktično gotovo nigde nije završio, sem u Kini.

Izvesno je, dodaje, da ćemo u narednom periodu imati sve manju učestalost oboljevanja, jer prolazi i sezona respiratornih infekcija.

Može se, kaže, očekivati da ćemo, ukoliko korona virus preživi visoke temperature i ako nam se ponovo vrati na jesen, imati ponovo ovo oboljenje u našoj populaciji.

Prvi talas smo i te kako dobro podneli. Sada dosta toga znamo o ovom virusu, naš zdravstveni sistem je aposlutno pripremljen i za veći broj obolelih. Nadamo se da nam to nikada neće zatrebati. Sada smo u svakom slučaju osnaženi i kao populacija i kao čitav zdravstveni sistem za svaki sledeći potencijalni udar ne samo ove zarazne bolesti nego i svih drugih – zaključuje Kisić Tepavčević.

(Blic)

Danas objavljeno

Kraj Superlige: Izašli svi Englezi!

Zeljka

Zemljotres u blizini Ljubljane

M.

Predsednik otišao na prvu liniju fronta i poginuo

M.

1 Komentar

SOnja 11 Juna, 2020 at 7:56 am

Iskljucivo Vasa odgovornost jeste prenosenje virusa na nove zarazene..
Najlakse je prebacivati odgovornost na gradjane, znajuci pritom da oni nece biti dovoljno savjesni da drze distancu i pridrzavaju se savjeta.
Rjesenje ovog problema, koji vec predugo traje je iskljucivo na doktorima, odnosno vlasti.
PRestanite prebacivati krivicu na gradjane.

Odgovori

Ostavite komentar