12. Januara 2022.

Zbog omikrona promijenjena pravila testiranja i karantina u Hrvatskoj

Big Portal

Iz Zavoda navode da su izmijenjene preporuke o postupanju s oboljelima i kontaktima oboljelih s obzirom na ubrzano širenje omikron varijante i ograničene kapacitete testiranja, što dovodi u pitanje mogućnost testiranja prioritetnih grupa.

Takođe, zbog potrebe održavanja funkcionisanja društva, zdravstvenog sistema i drugih esencijalnih službi, skraćena je izolacija i karantin licima kod kojih skraćivanje izolacije i karantina ne nosi veliki rezidualni rizik, rekli su iz Zavoda.

Za testiranje zdravih kontakata u kolektivu i zdravih bliskih kontakata koji ne podliježu karantinu mogu se koristiti komercijalni brzi testovi za samotestiranje na uzorku brisa nosa, a ako je rezultat pozitivan, treba ga potvrditi brzim antigenskim testom u medicinskoj ustanovi.

Epidemiolog Zavoda Dijana Majer izjavila je za hrvatske medije da je, s obzirom na incidenciju, posljednjih sedmica bilo potrebno ići u prilagođavanje epidemioloških mjera.

  • Nije nužno da svi naprave pi-si-ar test kako bi im se priznalo da su preboljeli bolest. Kada se dijagnostikuje bolest brzim antigenskim testom, nije potrebno potvrđivati to i PCR testom – rekla je ona i dodala da je u posljednjih nekoliko dana veliki pritisak na testiranje metodom PCR, za šta se čeka i po nekoliko dana.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare