Zbog nelegalnog snimanja u zatvor - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zbog nelegalnog snimanja u zatvor

Snimanje i fotografisanje brutalnosti policijskog djelovanja prema građanima, novinare, fotoreportere i tv snimatelje ubuduće bi moglo da košta zatvorske ili novčane kazne. Takvu mogućnost pruža nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o javnom redu i miru koji je Vlada Srpske uputila u parlamentarnu proceduru. Predlagač zakona je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS.

Predloženi nacrt Zakona, s ovom ključnom izmjenom, pojam neovlašćenog snimanja prenosi na sve javne službenike. Dalje, izmjena ovog člana predviđa, i da ukoliko upozoreno lice ne postupi po naredbi policajca ili nekog drugog službenika da prestane sa, kako je navedeno ometanjem u obavljanju dužnosti, biće hitno sproveden u nadležni sud. Novinarska zajednica podsjeća da predloženim zakonom ni u jednom dijelu nisu izuzete novinarske ekipe kojima je posao upravo da snimaju.

“Ja strahujem kako će to ubuduće izgledati rad na terenu. Neophodne su izmjene, jer je nama posao da snimamo i fotografišemo. Ovim se generalno ugrožava sloboda svih građana.”, poručuje novinar Vladimir Šušak.

Reagovali su i iz udruženja BH novinari. Zahtijevaju od Vlade Republike Srpske da pod hitno povuče ovaj nacrt zakona iz procedure.

“UO BH novinara smatra da se predloženim izmjenama Zakona o javnom redu i miru uvode dodatne, represivne mjere nad novinarima iz RS, ali i iz cijele BiH koji obavljaju profesionalne zadake na teritoriji ovog entiteta, te krše medjunarodni standardi slobode izražavanja i slobodnog rada medijskih profesionalaca“, saopštili su iz udruženja “BH novinari”.

Iz Helsinškog parlamenta građana Banjaluka napominju da je ovo klasično ograničavanje ljudskih sloboda, te rada građana, nevladinih organizacija i medija.

Ovakav Zakon o javnom redu i miru nije u skladu sa standardima OEBS-a i Venecijanske komisije koji kažu da snimanje i fotografisanje policijskih akcija od strane trećeg lica ne smije biti ograničeno, te da svakom zahtjevu za predaju snimanka i fotografija mora prethoditi sudska odluka.

Novinar Ivan Begić, nakon što je dobio krivičnu prijavu za neovlašćeno snimanje policajca koji mu je, kako kaže, prijetio smrću, poručuje da predloženi Nacrt Zakona već djeluje u praksi.
U obrazloženju predloženog Zakona, predlagač ističe da prema mišljenju Ministarstva za evropske integracije i međunarodnu saradnju. “nije ustanovljeno da pravo Evropske unije sadrži sekundarne obavezujuće izvore koji su relevantni za predmet uređivanja dostavljenog nacrta”. Za predstavnike vlasti u Srpskoj nema ništa sporno u ovom Zakonu o kojem će poslanici raspravljati na četvrtoj sjednici Narodne skupštine RS 16. aprila.

“Mišljenja su podijeljena. Ima još vremena od nacrta do prijedloga, pa do konačne verije zakona, tako da se o svemu može razgovarati”, poručuje predsjednik NSRS Nedeljko Čubrilović.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS je zatražilo i usvajanje novog Zakona o javnom okupljanju kojim se zabranjuje dvije godine prisustvo javnim skupovima onima koji već imaju prekršajne prijave zbog organizovanja ili učestvovanja na javnim okupljanjima. Predviđene novčane kazne za organizatore su od 1000 do 3 000 maraka ili 30 dana zatvora.

BN TV

Danas objavljeno

U operativnoj akciji “Flaj” četiri lica lišena slobode

Vanja A

Petković: Kurti najveća prepreka napretku u procesu normalizacije odnosa Beograda i Prištine

Vanja A

Kurti: Formiranje ZSO nije moguće, Srbija treba nama da plati odštetu

Vanja A

3 0 komentara

racic 4 Aprila, 2019 at 8:43 pm

PARANOJA pohlepnih nemoralnih vlastoljubaca je vec vidjena stvar.
Primjera pokusaja kontrolisanja misljenja naroda silom u istoriji ima na pretek.
Nikada ni jedan takav pokusaj dugorocno nije uspio, samo je zbog toga narod stradao.
Najveci problem Republike Srpske su
pohlepni nemoralni politicari povezani sa pohlepnim biznismenima
kojima drzavne funkcije sluze iskljucivo kao resurs za privatni biznis
a narod koji propada zbog takvog njihovog odnosa prema Otadzbini
posmatraju samo kao kolateralnu stetu.
Otadžbina vapi za Istinom, Slobodom, Pravdom,
Otažbina prezire pohlepu, nemoral, prezire ljude koji je iskoristavaju.
Pomozimo Otadžbini.
Ko ce ako necemo mi ?
Kada ako ne sada ?
Ne treba nas biti strah da budemo hrabri.

Odgovori
Ratko 4 Aprila, 2019 at 9:17 pm

Bravo, potpisujem svaku rec.

Odgovori
... 5 Aprila, 2019 at 6:38 am

Pridruzujem se.

Odgovori

Ostavite komentar