Zbog nedostatka čipova gasi se proizvodnja Chevrolet Camara - BIGportal.ba
Auto-moto Ostalo

Zbog nedostatka čipova gasi se proizvodnja Chevrolet Camara

Svetska nestašica čipova se odrazila i na autoindustriju u kojoj su to neizostavne komponente. Američki GM je najavio velike probleme.

Najnovija žrtva nedostatka čipova na tržištu je Chevrolet Camaro. Chevrolet je objavio da je njegova fabrika u Lansingu zaustavila proizvodnju. Prevedeno to znači da je obustavljena proizvodnja Camara, ali i Cadillaca CT4 i CT5 koji se još proizvode i u Kini. Kako piše Index.hr, mnogi ovu odluku vide kao žrtvu da bi se omogućio nastavak proizvodnje traženijih modela iz SUV segmenta.

Najnovije informacije pokazuju da je situacija i gora nego što se mislilo. Predstavnica General Motorsa Michelle Malcho je tako za Reuters otkrila da je General Motors primoran na redukcije i u proizvodnji kamioneta. Naime, kamioneti opremljeni 5.3 EcoTec V8 motorom više neće biti opremljeni AFM sistemom (Active Fuel Management). Radi se o tehnologiji deaktivacije cilindara koja itekako utiče na potrošnju goriva. U konkretnom slučaju potrošnja bi mogla da poraste i za više od 5%, a to bi značilo i rast prosečne potrošnje GM-ove flote.

Budući da su kamioneti najpopularniji modeli GM-a, ali i proizvodi koji donose veliku zaradu, bilo kakav pad prodaje odraziće se na poslovanje kompanije. Podsetimo, oni su već ranije najavili redukciju proizvodnje pojedinih modela među kojima su Chevrolet Equinox i Trax, Cadillac XT4 i dr.

GM je ranije objavio da će, zbog nedostatka čipova na tržištu, ove godine imati oko dve milijarde dolara manje prihode. Reuters procenjuje da će GM ove godine biti primoran da smanji proizvodnju za 216.000 vozila. U Fordu su projekcije još gore, pa tako očekuju pad prihoda od 2.5 milijardi USD i pad proizvodnje za 20%.

Izvor:Index.hr
Foto:Autoblog.rs

Danas objavljeno

BMW ne žuri sa slanjem motora s unutrašnjim sagorevanjem u „penziju“

Vanja A

Pandemija ubrzala uvođenje većeg broja dostavljačkih robota u Kini

Vanja A

Rivian R1T već imao udes

Vanja A

Ostavite komentar