Zbog mutne Bosne ronioci ne mogu pomoći u potrazi - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Zbog mutne Bosne ronioci ne mogu pomoći u potrazi

Više desetina spasilaca i danas traga za šestogodišnjim dječakom koji je juče upao u potok u mjestu Begov Han kod Žepča od kada mu se gubi svaki trag.

Nakon što je više puta pretraženo korito potoka, juče, ali i danas s obzirom da je nivo vode u potoku dosta niži, potraga je nastavljena u koritu i na obalama rijeke Bosne.

Pripadnici Kantonalne i Federalne uprave civilne zaštite, Gorske službe spašavanja iz Žepča, Zenice i Zavidovića danas su svim resursima na raspolaganju s ciljem pronalaska dječaka.

Međutim, potragu otežava rijeka Bosna koja je još uvijek visokog vodostaja, brza i mutna zbog čega je nemoguće sve resurse, kao što je pretraga pod vodom, iskoristiti u ovoj potrazi.

Danas su pripadnici Federalne uprave civlne zaštite koristeći dron snimili veće područje Bosne nizvodno prema Žepču od mjesta gdje je dječak upao, a pripadnici GSS-a se nalaze na čamcima te pretražuju obale s vode.
Toni Matijević iz GSS-a Žepče je kazao da je na čamcima pregledano 18 kilometara rijeke Bosne te 6,6 kilometara obala.

– Brojne spasilačke službe su danas s nama na terenu i ulažemo sve napore da pronađemo dječaka. Mnogi članovi GSS-a Žepče pobjegnu s posla kako bi pretraživali teren, to rade već dva dana, a sutra će već biti teže. U komunikaciji smo sa Savezom gorskih službi spašavanja koji su nam kazali da zbog mutne Bosne ronioci trenutno ne mogu pomoći u ovoj potrazi – kazao je Matijević.

Dodao je kako sumnjaju da je tijelo dječaka u prvih kilometar od mjesta pada u potok, ali ispod površine vode.

U potragu za dječakom uključeni su i mještani Begovog Hana koji već dva dana od jutra do večernjih sati pretražuju teren.

(Klix)

Danas objavljeno

U Splitu eksplodirao i izgorio automobil

M.

Otkazao sastanak: Sebastijan Kurc je bolestan!

M.

Prištinski autobus sletio kod Slavonskog Broda – desetoro mrtvih, mnogo povrijeđenih

M.

Ostavite komentar