30. Marta 2020.

Zbog mjera pomoći privredi treba da zasjeda parlament!

Big Portal

-Trenutno su najpogođenije uslužne djelatnosti i mali privrednici, koji svojim djelatnostima u najvećem broju slučajeva prehranjuju više porodica – istakao je Borenović navodeći da životi i zdravlje ljudi u ovom momentu jesu najbitniji, ali krajnje je vrijeme da se počne misliti i o životu nakon korone.

Kaže da je potrebno usvojiti mjere koje će omogućiti da privreda koliko-toliko funkcioniše.

-Nije dovoljno samo reći da pomoć neće dobiti oni koji otpuste radnike, potrebno je omogućiti da se firme održe i da do otpuštanja ne dođe. Mora se iz budžeta obezbijediti bar isplata minimalnih plata za one privredne subjekte kojima je sada zabranjen rad – ukazao je Borenović.

Dodaje da je krajnje vrijeme da se drugačije poslože prioriteti i da se treba iznaći način da se održi sjednica državnog parlamenta.

-Pod hitno se mora donijeti mjera da se PDV plaća na kraju mjeseca, a za to se mora sastati parlament BiH. Takođe, institucije na svim nivoima vlasti moraju izvršiti preraspodjele u budžetima da se potrošački dio, koji se odnosi na kupovine službenih auta za sve institucije, osim zdravstvenih i Civilne zaštite, tople obroke, odvojen život i slične privilegije usmjere ka privrednom i zdravstvenom sektoru – kazao je Borenović, koji je i poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH.

Lokalne zajednice, kao i republičke vlasti, moraju imati značajnu ulogu u ovom procesu, u smislu da svako iz svoje nadležnosti mora donijeti odluke o ukidanju osnovnog dijela za plaćanje komunalija, komunalnih taksi i naknada za one subjekte kojima je zabranjen rad.

-I to treba da se odnosi na period u kojem je rad onemogućen, ali primarno se u što skorijem roku moramo vratiti u normalne životne i privredne tokove, tako što oni koji ne spadaju u najugroženije kategorije, poštujući sve mjere zaštite, počnu da se vraćaju na posao i nastave svoje aktivnosti – ukazuje Borenović.

(Fena)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare