7. Maja 2022.

Zbog lažne vijesti jedna od najvećih kompanija izgubila 26 milijardi dolara

Big Portal

Do toga je došlo nakon što su kineski državni mediji izvestili da je pojedinac po imenu Ma u gradu Hangdžou – gde je sedište Alibabe – priveden iz razloga nacionalne sigurnosti.

Prema kineskoj državnoj televiziji CCTV, osumnjičeni je 25. aprila stavljen pod “obavezne mere” zbog sumnje da je”“sarađivao s prekomorskim protivkineskim neprijateljskim snagama” kako bi “podsticao na secesiju” i “podsticao subverziju državne vlasti”, prenosi biznisinfo.ba.

Izveštaj od jedne rečenice, koje su drugi državni mediji brzo preuzeli na kineskim platformama vesti, izazvalo je paniku u Hong Kongu, izbrisavši procenjenih 26 milijardi dolara Alibabine tržišne vrednosti u roku od nekoliko minuta.

Usred ovog ludila, Hu Ksidžin, bivši glavni urednik državnog nacionalističkog tabloida Global Times, požurio je da pojasni na kineskoj mreži Weibou da je izveštaj obmanjujući jer ime dotičnog osumnjičenog ima tri znaka.

Kinesko ime Džek Ma, odnosno Ma Jun kako mu je pravo ime, ima samo dva znaka. CCTV je kasnije ažurirao svoj izvorni izveštaj kako bi odgovarao Huovim navodima.

Kako bi dodatno otklonio zabrinutost, Global Times je izvestio da je optuženi muškarac rođen 1985. u Vendžou (dok je Džek Ma rođen 1964. u Hangdžou) i radio je kao direktor istraživanja i razvoja hardvera u IT firmi.

Pojašnjenja su dovela do oporavka vrednosti akcija, a Alibaba je do kraja dana povratila većinu svojih gubitaka.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare