12. Maja 2020.

“Zbog korone nisu samo medicinari ugroženi”

Big Portal

Prema ovim podacima, stopa smrtnosti od korona virusa među zdravstvenim radnicima (ljekari, medicinske sestre) nije veća u odnosu na druge ljude istih godina i pola, iako je riječ o grupi koja spada u najizloženije viruse.

Međutim, stručnjaci su ustanovili i da su osobe koji rade u socijalnom sektoru, uključujući i njegovateljice, izložene „znatno“ većem riziku od smrti u odnosu na zaposlenu populaciju u cjelini, prenosi „Skaj njuz“.

Među zaposlenima u sektoru socijalne nege (njega starih i bolesnih) u Engleskoj i Velsu, stopa smrtnosti od kovida-19 iznosi oko 23,4 smrtna slučaja na 100.000 ljudi (muškarci), odnosno 9,6 (žene).

Međutim, najveća stopa smrtnosti zabilježena je među radnicima obezbjeđenja muškog pola (45,7 na 100.000). Među taksistima i šoferima muškog pola broj umrlih u prosjeku iznosi oko 36,4 na 100.000, među kuvarima 35,9, a među vozačima autobusa i grupnih taksija 26,4.

Poređenja radi, među radno sposobnim muškarcima (20-64 godine) ukupna stopa smrtnosti iznosi 9,9 na 100.000 slučajeva, a među ženama 5,2 odsto.

Proračuni statističkog zavoda zasnivaju se na podacima o umrlima od korona virusa u Engleskoj i Velsu registrovanim zaključno sa 20. aprilom.

Zavod upozorava da njihova analiza „ne dokazuje definitivno da je konstatovana stopa smrtnosti od kovida-19 nužno prouzrokovana izloženošću različitim uslovima na poslu“.

Oni ističu da je prilikom proračuna uzeta u obzir starost umrlih, ali ne i činioci kao što su pripadnost određenoj etničkoj grupi i mjesto stanovanja.

(Blic)

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare