Zbog jedne od trenutno najpopularnijih serija porasla i tražnja za ovim mobilnim aplikacijama - BIGportal.ba
Mobilni svijet Tehnologija

Zbog jedne od trenutno najpopularnijih serija porasla i tražnja za ovim mobilnim aplikacijama

Damin gambit (Queen’s Gambit) ponovno je povećao interes za šah, što najbolje možemo da vidimo i u online prodavnicama aplikacija na kojima se masovno skidaju upravo aplikacije za šah.

Trenutno je Damin gambit jedna od najpopularnijih serija na Netflixu. Milioni širom sveta sveta pogledali su (ili još gledaju) uspon čuda od deteta Bet Harmon (glumi je Anja Tejlor Džoj) iz sirotišta prema šahovskim zvezdama, a ono što je posebno zanimljivo jeste da je zahvaljujući seriji ponovno povećan interes za ovom drevnom igrom.

Mnogi su verovatno ponovno izvadili stare šahovske table i uz crne i bele figurice nakratko pobegli od pandemične stvarnosti, dok su se drugi, pogotovo mlađe generacije, okrenule šahu na internetu i različitim šahovskim aplikacijama.

Uticaj serije Damin Gambit na povećanje interesa za šahom najbolje možemo videti po popularnosti stranice Chess.com i pripadajućih mobilnih aplikacija. Nedugo nakon početka emitovanja serije ta aplikacija brzo je došla na treće mesto u kategoriji strateških igara za iPhone u SAD-u, odnosno na drugo mesto u Apple-ovoj online prodavnici aplikacija u Velikoj Britaniji. Prema podacima kompanije App Annie, ta aplikacija u SAD-u skočila je za čak 256 mesta te među svim igrama sada zauzima 62. mesto.

Ono što je posebno zanimljivo jeste da se broj preuzimanja te šahovske aplikacije prilično razlikuje za iPhone i za Androide, prenosi Zimo. Iako je sama aplikacija manje-više ista te inače nema neke razlike u preuzimanju između ovih platformi, u poslednje vreme broj downloada na Appleovim telefonima veći je za 61 odsto u odnosu na mobilne uređaje s Googleovim operativnim sistemom.

Treba naglasiti da serija Damin gambit nije jedini, iako je najveći razlog takvog porasta popularnosti šaha. Naime, šah je dobio na popularnosti i tokom pandemije kada su mnogi zbog lockdowna većinu vremena provodili u svoja četiri zida te je deo njih zabavu potražio i na online šahovskim turnirima.

Danas objavljeno

Motorola Frontier 22: Novi detalji i slike vrhunskog flagship telefona

Vanja A

Meta predstavila najbrži AI superkompjuter na svijetu

Vanja A

Globalni Redmi Note 10, Note 10 Pro i Mi 11 Lite uskoro dobijaju MIUI 13 sa Androidom 12

Vanja A

Ostavite komentar