22. Juna 2019.

Zbog insekata trećina mora kod ljekara

Big Portal

U posebnom riziku stariji i oni koji piju lijekove iz grupe beta-blokatora

Dramatične posledice uboda ovih insekata mogu da nastanu kao posledica preosetljivosti i alergije, ali i zbog trovanja.

– Do toksičnog efekta dolazi u slučaju višestrukih uboda većeg broja stršljenova istovremeno, i to može da ima i fatalan ishod – objašnjava dr Stošović. – Toksični efekti sa dramatičnim posledicama se manifestuju na vrlo različite načine kao što su razvoj aritmija, srčanog zastoja, infarkta miokarda, bubrežnog zastoja, krvarenja ili različitih neuroloških ispada. S obzirom na to da se ispoljavaju kasnije nego alergijska reakcija, lako se razlikuju.

Kakva će da bude reakcija organizma na ubod stršljena, pčele ili ose nemoguće je predvideti. Rizik je izraženiji ako su mesta uboda vrat, glava ili usna duplja.

– Dešava se da se sa voćem ili sokom nepažnjom proguta i neki od ovih insekata, srećom najređe stršljen – kaže dr Stošović.

Bez obzira na to da li je u pitanju ubod stršljena, ose ili pčele, ukazivanje pomoći je isto.

– Osobe koje znaju da su alergične na ubode opnokrilaca moraju da budu spremne na ovako nešto i važno je da budu pažljive dok borave u prirodi. Jedna od varijanti zaštite je nošenje injekcije “epipena” koja sadrži odgovarajuću dozu adrenalina. U slučaju anafilaktičkog šoka osoba mora odmah da primi injekciju, jer ona sprečava pad pritiska, gušenje i veliki otok. Na taj način dobija se na vremenu dok pacijent ne dođe do hitne službe koja će pružiti adekvatnu pomoć u vidu primene daljih doza adrenalina, kortikosteroida i antihistaminika.

Ukoliko niste preosteljivi na ubod ovih insekata, sve se završava manjim crvenilom, otokom i svrabom koji sam od sebe prolazi obično za 24 sata. Ipak, pojedinci imaju izraženu lokalnu reakciju, ali bez sistemskih tegoba, i kod njih otok, crvenilo i svrab mogu da traju i do 10 dana.

– Specifična imunoterapija u ovim slučajevima ne može da smanji dužinu trajanja niti veličinu otoka pa nije preporučena za ove pacijente, već samo za one koji imaju sistemske tegobe, gušenje i anafilaksu – kaže dr Stošović.

KOMARCI NAJVIŠE PRETE

IAKO se najviše strahuje od uboda stršljenja, izgleda da nam ove godine preti veća opasnost od komaraca. Obilne padavine pogodovale su razmnožavanju ovih insekata, pa je mogućnost njihovog ujeda znatno veća. Stručnjaci zato strahuju da bi opet moglo da dođe do širenja groznice Zapadnog Nila, koju prenose inficirani komarci. Prošle godine ova virusna infekcija imala je epidemijski karakter i odnela čak 36 života. Od ukupnog broja ujedenih, samo 20 odsto ljudi razvije simptome ove virusne bolesta, a mali broj njih usled infekcije dobije upalu mozga koja može da bude fatalna.

Izvor: Novosti

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare