Zbog hapšenja tužiteljke DORH povukao optižnice u slučaju "veliki Agrokor" - BIGportal.ba
Hronika Region Vijesti

Zbog hapšenja tužiteljke DORH povukao optižnice u slučaju “veliki Agrokor”

Županijsko Državno odvjetništvo danas je povuklo optužnicu protiv bivšeg vlasnika Agrokora Ivice Todorića, njegovih sinova i 10 direktora propalog koncerna.

Ta optužnica je, podsjetimo, podignuta 14. septembra prošle godine. Njome su bili obuhvaćeni Ivica Todorić, njegovi sinovi Ivan i Ante te još 10 Agrokorovih direktora: Damir Kuštrak, Hrvoje Balent, Ivica Crnjac, Mislav Galić, Tomislav Lučić, Piruška Canjuga, Ljerka Puljić, Ivica Sertić, Alojzije Pandžić i Marijan Alagušić. Optužnicom su bili obuhvaćeni i revizori kuće Baker Tilly – Olivio Discordia i Sanja Hrstić.

Kako je Županijsko Državno odvjetništvo objavilo na svojim stranicama, optužnica je povučena “radi boljeg razjašnjenja stvari”.

Optužnica povučena zbog hapšenja bivše tužiteljke

Kako neslužbeno saznaje portal Index, optužnica za tzv. slučaj “veliki Agrokor” povučena je jer je jutros uhapšena bivša tužiteljka Mirela Alerić Puklin. Ona je uhapšena pod sumnjom da je odavala tajne jednoj od osumnjičenih u slučaju “veliki Agrokor”, Piruški Canjugi.

Za šta su bili optuženi?
Todorić i ostali su lani bili optuženi zbog počinjenja kaznenih djela zlouporabe povjerenja u privrednom poslovanju, kaznenih djela pomaganja u zloupotreba povjerenja u privrednom poslovanju, kaznenih djela krivotvorenje službene ili poslovne isprave i kaznenog djela podsticanja na krivotvorenje službene ili poslovne isprave.

DORH je u lanjskom saopštenju o podizanju optužnice objavio da je prvookrivljenom Ivici Todoriću pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 122.937.996.25 evra, nizozemskom trgovačkom društvu pribavljena je protivpravna korist u iznosu 42.689.809.13 evra, a trgovačko društvo Agrokor d.d. oštećeno je ukupno u iznosu od 165.627.805 evra.

(Index)

Danas objavljeno

Janjić povukao kandidaturu za glavnog tužioca VSTS

M.

Sad savim precizno, sastavio Picula: Ili sankcije ili blokada pregovora

M.

Nijemci kroje statut ZSO, dokument je tajan; Kako je do toga došlo?

M.

Ostavite komentar