16. Augusta 2019.

Zbog čega šimpanze bacaju svoj izmet na posjetioce zoo vrta?

Big Portal

Posjeta zoo-vrtu može da bude nezaboravan događaj, posebno ako šimpanza proba da komunicira sa vama – tako što će vas gađati sopstvenim izmetom.

Šimpanze su, između ostalog, poznate po tome da bacaju izmet na posjetioce, ali šta je uzrok ovakvog ponašanja, i još važnije, da li bi trebalo da smatrate sebe srećnikom, ukoliko vam se ovo desi? 

Gađanje fecesom nije baš svakodnevno ponašanje ovih primata, bar ne za većinu. 

“Primate u divljini ne bacaju izmet okolo bez razloga”, rekla je profesorka antropologije, sa Univerziteta Viskonsin-Medison, Karen Strier, za Lajv Sajens.

Ovo ponašanje specifično je za šimpanze koje žive u zarobljeništvu.

U svom istraživanju, naučnica Strier posmatrala je ponašanje sjevernog runastog pauk majmuna (Brachyteles hypoxanthus), vrstom koja se smatra jednom od najmiroljubivijih na svijetu.

– “Ove životinje žive u šumama Brazila i nemaju socijalne hijerarhije unutar grupa. Ravnopravnost u osnovi čini agresivno ponašanje potpuno bespotrebnim, bar je to slučaj kod ovih majmuna”, objasnila je profesorka Strier.

Šimpanze (Pan troglodytes), s druge strane, imaju hijerarhiju unutar grupe, i poznate su po tome da bacaju grančice ili kamenje kada su frustrirani ili iznervirani, ili kada žele da privuku pažnju.

Ovakvo ponašanje potpada pod njihove sposobnosti da specifično izraze više različitih emocija.

National Geographic

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare