Zbog čega se naježimo kad smo uplašeni? - BIGportal.ba
Hrana i zdravlje

Zbog čega se naježimo kad smo uplašeni?

Dr Šeri Hart, asistent neurologije na Univerzitetu Ohajo i dr Vesna Petronić-Rosić, dermatolog sa Univerziteta Čikago, objašnjavaju zašto nam se od straha podižu dlake na tijelu.

1. ALARM JE AKTIVIRAN

Kada vaša amigdala (dio mozga zadužen za obradu emocija) registruje prijetnju, pa čak i zamišljenu (kao kad se uživite u horor film), ona šalje signal u kontrolni centar – hipotalamus.

2. NIVO ADRENALINA RASTE

Uzbuđen, vaš hipotalamus aktivira simpatički nervni sistem koji tijelo prebacuje u model reakcije bori-se-ili-bježi. Vaša nadbubrežna žlijezda je aktivirana i ona sada ispumpava velike količine adrenalina u krvotok, što dovodi do ubrzavanja rada srca. Istovremeno, na nervnim završecima u koži, oslobađa se hormon noradrenalin.

3. AKTIVIRANA JE ODBRAMBENA REAKCIJA

Mozak vam radi 300 na sat, i već pomišljate kako bi vam malo dijete sada dobro došlo kao ljudski štit. Disanje se ubrzava, a srce lupa kao ludo, što ubrzava cirkulaciju, pa se adrenalin brže širi tijelom. On tako dospijeva i u sloj kože poznat kao derm. Tu se adrenalin i noradrenalin udružuju u svom dejstvu.

4. MIKROMIŠICI SE SKUPLJAJU

Među organima koje odbrambena reakcija aktivira, nalaze se i mišići poznati kao arrectores pilorum. To su sićušni mišići koji se nalaze uz korijen svake dlake u tijelu. Adrenalin i noradrenalin se vezuju za ove mišiće i naređuju im da se skupe i tako ostanu sve do prolaska opasnosti.

5. KOŽA SE JEŽI

Kontrakcija ovih sićušnih mišica dovodi do podizanja dlaka i do stvaranja sitnih izbočina na koži, odnosno ježenja kože. Ovo je reakcija stečena tokom evolucije i dijelimo je sa našim rođacima sisarima, kao što su mačke ili bodljikavi prasići. Samo, oni kad se naježe izgledaju veće i opasnije, a mi izgledamo jadno.

Danas objavljeno

Pomažu li banane u mršavljenju ili uzrokuju gojenje

Vanja A

Šest zdravstvenih razloga da često jedete cveklu

Vanja A

Zaboravite kokice i uživajte u filmovima bez grižnje savjesti

Vanja A

Ostavite komentar