11. Jula 2022.

Zbog čega je Ilon Mask odustao od kupovine Twitter mreže?

Big Portal

Međutim, nakon što su se stvari stišale, u aprilu ove godine predstavnici kompanije Twitter su dali zeleno svetlo za proces akvizicije.

Nekoliko nedelja kasnije Mask je pokazao znake kajanja zbog objavljene kupovine. Nakon jurnjave za Twitter mrežom, i nakon što je dobio sve što je tražio, Mask je objavio da je dogovor pauziran jer se ispostavilo da Twitter ne može da prikaže informacije o tome koliki je broj lažnih/botovskih naloga, a da se sumnja da ih je preko 5%.

Tvit_2.jpg

Botovi i lažni nalozi

CEO kompanije Twitter, Parag Agraval, odgovorio mu je javno da je manje od 5% naloga svih aktivnih korisnika lažno, što nije zadovoljilo Maska, koji je sumnjao u metodologiju koju je Twitter koristio, piše TWSJ.

Mask se nakon toga požalio Komisiji za hartije od vrednosti SAD da je u nekoliko navrata tražio informacije o spam nalozima, ali da nije dobijao zadovoljavajuće odgovore. Skeptici su ovo videli kao odvlačenje pažnje i pripremanje terena za otkazivanje dogovora.

Ruku na srce, Twitter jeste mreža koja je poznata po tome da ima značajan broj lažnih naloga, pa ova problematika iznenadila mnoge. U nedavnoj izjavi ove kompanije navodi se da Twitter ukloni milion lažnih naloga svaki dan.

Mask je iskoristio ovu problematiku da prikaže lažne naloge kao nepremostiv problem. Ako se pitate zbog čega se Mask povukao iz kupovine oko koje se ozbiljno angažovao više od šest meseci, treba uzeti u obzir činjenicu da je početkom godine poslovanje tehnoloških giganata bilo znatno drugačije.

Uvek se sve svede na novac

Krajem marta meseca ove godine, akcije kompanije Tesla, koje čine najveći deo bogatstva Ilona Maska su vredele preko 1000 dolara po deonici, da bi u aprilu njihova vrednost pala na 740 dolara, odnosno na 630 dolara do pre mesec dana. Ovo je otežalo ceo proces kupovine, jer se bogatstvo Ilona Maska istopilo preko noći. Ne do te mere da Mask nije mogao da kupi Twitter, ali dovoljno da najbogatiji čovek na svetu počne da preispituje svoje poslovne odluke.

Ipak je dogovor zaključen na 44 milijarde dolara, a Maskovo bogatstvo se procenjuje na 239 milijardi dolara. Mask je svoje bogatstvo raspodelio na nekoliko kompanija: Neuralink, Space X, Boring Company i Tesla, što znači da masivna investicija od 44 milijarde dolara ozbiljno uzdrmala fondacije svih ovih kompanija.

Altruizam i lažni altruizam

Jedan od glavnih razloga koje je Mask propagirao u vezi sa kupovinom Twitter mreže je taj da je Twitter skrenuo s puta i da više nije u pitanju mreža koja propagira slobodu govora. Mask se nekoliko puta ozbiljno zapetljao u svom objašnjavanju toga šta tačno misli pod slobodom govora, i kako misli da je sprovede, da je jedno vreme bio proglašen naivnim, jer ni sam nije imao dobru percepciju slobode govora.

Mask je u svojim najavama o preuzimanju Twitter mreže pričao o planovima da želi da poveća korisničku bazu sa 200 na 900 miliona korisnika do 2028. godine, nažalost, bez pravog plana kako to ima nameru da izvede.

Pogrešni potezi i loša atmosfera

Kada se podvuče crta, Mask je želeo da kupi kompaniju po jako visokoj ceni, i to kompaniju čiji ga zaposleni nisu previše voleli zbog stalnih kritika koje je upućivao. Pored toga, Mask nije uspeo da predstavi jasnu viziju onoga šta planira da radi sa Twitter mrežom u budućnosti, iako je delovalo da želi da poboljša sadašnje stanje stvari. I da vrati Donalda Trampa.

Spremite se za sudnicu

Mask je zvanično izjavio da odustaje od kupovine Twitter mreže, članovi upravnog odbora kompanije Twitter ne misle tako. Oni kažu da se transakcija mora obaviti prema dogovorenim uslovima i ceni i planiraju da se viđaju preko advokata i suda ukoliko Mask zaista odustane od kupovine.

TwitterOdbor.jpg

Ukoliko se pokaže da je Mask dovoljno duboko zagazio u kupovinu treće najveće društvene mreže na svetu, može da se desi da će morati da je kupi, hteo-ne hteo.

Na kraju, treba da znate jednu stvar – ovde se krije mnogo više od botova i lažnih naloga, a gde je bolje mesto da se prljav veš iznese na videlo od sudnice? Usotalom, ne zaboravite da je Mask već pred sudom zbog potencijalne piramidalne šeme sa DogeCoin kriptovalutom.

Benchmark.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare