20. Novembra 2022.

Zbirka ljubavnih pisama Boba Dilana iz pedesetih prodata za 670.000 dolara

Big Portal

Zbirku je kupila portugalska knjižara „Leljo“ u Portou, koja sebe naziva „najlepšom knjižarom na svetu“, a planira da 42 rukom napisana pisma na 150 strana budu dostupna za Dilanove obožavaoce i naučnike.

Mladi Dilan rodom iz američke savezne države Minesote, pisma je pisao Barbari En Hjuit između 1957. i 1959. godine, dok je još bio Robert Alen Zimerman.

U nekim pismima Dilan piše da želi da promeni ime i da se nada da će prodati milione ploča. Decenijama kasnije, sada 81-godišnji Dilan i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. prodao je oko 125 miliona ploča.

Mladi muzičar u pismima izražava svoju blagonaklonost prema devojci, poziva je u emisiju Badija Holija, šalje joj poeme i priča o tadašnjim srednjoškolskim temama, kao što su odeća, automobili i muzika.

Na aukciji je prodato i nekoliko drugih Dilanovih predmeta, među kojima je rukopis 24 pesme bez naslova, koje je umetnik napisao dok je bio na Univerzitetu u Minesoti. Te pesme su prodate za 24.000 dolara.

Dilan je kultna ličnost generacije 60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. veka.

Umetnik je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost jer je „stvorio, u okviru velike tradicije američke muzike, nove načine poetskog izražavanja“.

Izvor: N1

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare