Zbirka ljubavnih pisama Boba Dilana iz pedesetih prodata za 670.000 dolara - BIGportal.ba
Magazin Showbiz

Zbirka ljubavnih pisama Boba Dilana iz pedesetih prodata za 670.000 dolara

Zbirka dirljivih, ljubavnih, a i pronicljivih pisama koje je mladi umetnik Bob Dilan pisao devojci iz srednje škole, prodata je na aukciji za gotovo 670.000 dolara, saopštila je aukcijska kuća RR Auction.

Zbirku je kupila portugalska knjižara „Leljo“ u Portou, koja sebe naziva „najlepšom knjižarom na svetu“, a planira da 42 rukom napisana pisma na 150 strana budu dostupna za Dilanove obožavaoce i naučnike.

Mladi Dilan rodom iz američke savezne države Minesote, pisma je pisao Barbari En Hjuit između 1957. i 1959. godine, dok je još bio Robert Alen Zimerman.

U nekim pismima Dilan piše da želi da promeni ime i da se nada da će prodati milione ploča. Decenijama kasnije, sada 81-godišnji Dilan i dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2016. prodao je oko 125 miliona ploča.

Mladi muzičar u pismima izražava svoju blagonaklonost prema devojci, poziva je u emisiju Badija Holija, šalje joj poeme i priča o tadašnjim srednjoškolskim temama, kao što su odeća, automobili i muzika.

Na aukciji je prodato i nekoliko drugih Dilanovih predmeta, među kojima je rukopis 24 pesme bez naslova, koje je umetnik napisao dok je bio na Univerzitetu u Minesoti. Te pesme su prodate za 24.000 dolara.

Dilan je kultna ličnost generacije 60-ih godina i jedan od najvećih kantautora 20. veka.

Umetnik je 2016. godine dobio Nobelovu nagradu za književnost jer je „stvorio, u okviru velike tradicije američke muzike, nove načine poetskog izražavanja“.

Izvor: N1

Danas objavljeno

Pike prošetao ulicom s novom djevojkom

Vanja A

Ovo je poljubac o kom svi bruje: Glavni akteri Džil Bajden i muž Kamale Haris

Vanja A

Madonna odgovorila kritičarima svog izgleda

Vanja A

Ostavite komentar