Završio se premijerov "medeni mesec" sa epidemijom, opozicija upala u parlament - BIGportal.ba
Svijet Vijesti

Završio se premijerov “medeni mesec” sa epidemijom, opozicija upala u parlament

Dok je italijanski premijer Ðuzepe Konte vodio bitku sa epidemijom, politički protivnici poslušali su pozive na jedinstvo i suzdržali se od kritika.

Međutim, kako se zdravstvena situacija poboljšava i znakovi nadolazeće ekonomske katastrofe prelaze u oštri fokus, Konteov “medeni mesec sa koronavirusom” se bliži kraju, piše briselski Politiko.

Regionalne vlade, posebno na jugu, gde je bilo relativno malo slučajeva virusa, industrijski lobiji i Katolička crkva bune se zbog planova vlade da polako ukine mere zatvaranja, optužujući Kontea da previše sporo dela i stoji na putu oporavka zemlje.

Opozicija je okupirala parlament u znak protesta zbog preostalih restrikcija.

Čak su i članovi Konteove koalicije – nestabilnog saveza između antiestablišmentskog pokreta Pet zvezdica, Demokratske stranke levog centra i liberalne stranke Italija viva – pretili da će dokrajčiti vladu ako ne pojača svoj tempo.

Kritičari takođe optužuju Kontea za neuspeh u rešavanju kašnjenja finansijske pomoći, prebacivanje ključnih odluka operativnim grupama i zloupotrebu vanrednih ovlašćenja.

Kada Italijani počnu da izlaze iz oluje epidemije, sve će se više brinuti zbog svoje ekonomske budućnosti, piše Politiko.

Prošle nedelje rejting agencija Fič je snizila kreditni rejting Italije na BBB, što je korak do neinvesticionog. Rezultati prvog tromesečja pokazali su da se BDP smanjio za 4,7 odsto, a vlada je revidirala svoje ekonomske prognoze na smanjenje BDP koje bi moglo biti čak 10 odsto.

Iako je Konte odneo pobedu krajem aprila, nakon pregovora sa evropskim liderima da Italiji odobre pristup sredstvima iz Evropskog mehanizma za stabilnost bez uslova, italijanski mediji nastavili su sa spekulacijama da bi bilo kakva pomoć mogla doći sa “pojačanim nadzorom”, podsećajući na spektar razornih budžetskih mera koje su svojevremeno nametnute Grčkoj, prenosi list.

Danas objavljeno

Zapadni Balkan: Najniže penzije u BiH i Srbiji

M.

Patrijarh Porfirije: Dolazak u Republiku Srpsku je veliki blagoslov

M.

Turska protjeruje deset ambasadora: Na “udaru” i izaslanici Amerike, Njemačke i Francuske

M.

Ostavite komentar