17. Maja 2021.

Završio se 49. FEST: Đuričko nagrađen za najbolju mušku ulogu, “Oaza” najbolji film

Big Portal

Krakoviću je uručena počasna nagrada “Beogradski pobednik” za doprinos filmskoj umetnosti.

“Ovo je još jedna vrlo značajna i važna nagrada u mojoj karijeri, kojoj sam bio posvećen svih ovih 45 godina. Zahvaljujem se svima onima koji su mi pomogli da ostvarim ovo što sam ostvario. Zahvaljujem se i FEST-u na dodeli ove nagrade i svima onima koji su još uvek među nama, a kojih više nema”, rekao je Kraković.

Žiri Glavnog takmičarskog programa dodelio je nagradu “Beogradski pobednik” za najbolji film ostvarenju “Oaza” Ivana Ikića, a nagradu za najbolju režiju Oskaru Roleru za film “Enfant Terrible”.

Za najbolji scenario su nagrađeni Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film “Tamna Bajka”, a nagradu za najbolji debi osvojio je Erdžan Kesal, reditelj filma “Potencijalni kandidat”,

Priznanjem za najbolju žensku ulogu nagrađena je Lana Barić, za glumačku kreaciju u filmu “Tereza37”, dok je najbolju mušku ulogu, po mišljenju žirija, odigrao Nikola Ðuričko u filmu “Živ čovek”.

U selekciji FEST Fokus, za najbolji film proglašen je “Polje maka” Eugena Žebelanua.

Žiri kritičara za dodelu nagrade “Nebojša Ðukelić” za najbolji regionalni film na festivalu proglasio je “Oazu” Ivana Ikića.

Žiri za nagradu dnevnog lista Poliika “Milutin Čolić” za najbolji domaći film je proglasio ostvarenje “Lihvar” Nemanje Cheranića.

Ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je dodeli nagrada u završnoj večeri FEST-a.

Damir Handanović, direktor CEBEF-a, večeras je povodom zatvaranja 49. FEST-a, ”obećao da će naredni FEST biti dostojan svog 50. jubileja”.

”Posebna zahvalnost Gradu Beogradu, Ministarstvu kulture i informisanja i mojoj prijateljici Maji Gojković koja je ovde sa nama”, rekao je Handanović.

Glavni žiri, koji čine glumac Igor Đorđević, reditelj Dane Komljen, reditelj i scenarista Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić, i rediteljka Ines Tanović, dodelio je nagradu za najbolji film u Glavnom takmičarskom programu ostvarenju “Oaza” Ivana Ikića, “za jedinstveno i emotivno iskustvo koje snagu filma pronalazi u dalekosežnoj i ogoljenoj empatiji”.

Povodom osvajanja prestižnog priznanja, reditelj Ikić je rekao da ekipa filma nije očekivala ”da bi ovo moglo da se desi”.

”Sa ove iste bine smo se klanjali pre neku noć, zajedno sanašim glumcima iz Doma u Sremčici. Pozdravljam ih još jednom. Oni večeras nisu sa nama, ali će biti jako srećni zbog ovoga”, poručio je reditelj.

Nagradu glavnog žirija za najbolju režiju dobio je nemački reditelj Oskar Ruler za film “Enfant Terrible”.

U obrazloženju žirija navodi se da je ovo ostvarenje “izvanredan i inventivan rediteljski prikaz koji nas vodi kroz stvaralaštvo Rajnera Vernera Fasbindera, brišući granice između života i filma” .

“Beogradskog pobednika” za najbolji scenario dobili su Italijani Damijano Dinoćenco i Fabio Dinoćenco za film “Tamna Bajka”, koji su zajednički i režirali.

Žiri je nagradio njihovo delo za “kohezivnu sintezu pripovedanja u ansamblu, njegov upečatljiv prikaz italijanskog predgrađa i dirljiv komentar stvarne prirode dramaturgije”.

Scenaristički duo obratio se publici putem video snimka rečima: “Ova nagrada je poput velikog zagrljaja od prijatelja. Napisali smo ovaj scenario kada smo imali 19 godina i on je za nas poput odlaska u slatku, nežnu i poetičnu prošlost. Zbog kovida nismo sa vama, ali montiramo naš treći film koji nameravamo da predstavimo u vašoj prelepoj zemlji. Osetili smo povezanost sa vašim magičnim gradom: Beograd je deo naše duše. Nikad ga nismo posetili, ali prepoznali smo dosta sličnosti sa našom istorijom””.

Glavni žiri je nagradu za najbolju žensku ulogu dodelio hrvatskoj glumici Lani Barić “za hrabru, temeljnu kreaciju žene u potrazi za slobodom”, u filmu “Tereza37” Danila Šerbedžije.

“Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu, tako da sam presretna”, poručila je glumica.

Nikola Đuričko nagrađen je “Beogradskim pobednikom” za najbolju mušku ulogu u Glavnom takmičarskom programu, za ulogu Igora Đelića Đele u filmu “Živ čovek” Olega Novkovića.

Žiri je njegovu kreaciju ocenio kao “jedinstveni glumački izraz kojim nas vodi kroz katarzu glavnog lika koristeći ceo glumački habitus: od suptilnih sredstava pa sve do unutrašnjih tektonskih promena – smrti i njene pobede”.

Nikola Đuričko je zahvalio FEST-u “što postoji i što je opstao”, žiriju, i ekipi filma “Živ čovek”.

“Najviše hvala mojim dragim kolegama, koje igraju sa mnom u filmu. Bez njihove igre ne bi bilo ni ove nagrade”, zaključio je glumac.

Nagradu za najbolji debi u ovoj selekciji dobio je reditelj Erdžan Kesal za film “Potencijalni kandidat” “za precizan, živopisan i britak prikaz glavnog lika, njegovog miljea i savremene političke korumpiranosti”.

“Dobiti nagradu za prvi film, na ovako prestižnom festivalu daje nam odgovornost i želju da pravimo još bolje filmove. Srbija i Beograd imaju veoma posebno mesto u mom ličnom životu. Prva ozbiljna knjiga koju mi je otac kupio, bila je “Na Drini ćuprija” Ive Andrića. Mnogo godina kasnije, kada sam 2010. posetio Kustendorf, Emir mi je poklonio istu knjigu na odlasku. Toga ću se uvek sećati. Osećam da smo ljudi sa istim navikama, i mislim da na isti način doživljavamo agoniju, tugu, humor, nadu”, kazao je.

Žiri programa FEST Fokus, koji čine rediteljka Katarina Koljević, glumica Isidora Simijonović i reditelj Darko Nikolić, za najbolje ostvarenje u ovoj selekciji izabrao je film “Polje maka” mladog rumunskog reditelja Eudžena Žebeleanua.

Nagrada je dodeljena za “precizan i suptilan rediteljski izraz u kojem se ističe snažan glumački postupak“, uz ocenu da nam ovaj film “daje duboki uvid u složeni unutrašnji sukob glavnog junaka, čija lična priča se izdiže na nivo jedne univerzalno važne društvene teme“.

Žebelanu se prisutnima obratio putem video snimka.

”Počastvovan sam što sam dobio ovu nagradu. Želim da zahvalim svom timu, producentu, scenaristi, svim glumcima, distributeru, i čitavoj ekipi koja je radila na ovom predivnom, prvom filmu koji smo zajedno radili. Za nas je veoma važno što je film prikazan u bioskopskim salama i na festivalima, jer govori priču o mladom policajcu homoseksualcu u današnjoj Rumuniji. To je priča koju ne viđamo tako često u rumunskom filmu. Divno je što ova nagrada stigla tačno pred Međunarodni dan protiv homofobije”, rekao je rumunski reditelj.

Žiri za nagradu dnevnog lista Poliika “Milutin Čolić”, u sastavu Goran Radovanović (reditelj, scenarista i producent), Mladen Đorđević (reditelj, scenarista i producent) i Dubravka Lakić (filmski kritičar, osnivač nagrade), za najbolji domaći film je proglasio ostvarenje “Lihvar” Nemanje Ćeranića. Žiri je nagradu dodelio “za autentičan i osvežavajući pristup žanru kriminalističke drame, sa veštim korišćenjem rešenja koja spadaju u domen autorskog filma”.

Nemanja Ćeranić, reditelj filma “Lihvar”, zahvalio je žiriju jer je “prepoznao trud i energiju, koja dolazi isključivo iz ljubavi prema filmu”.

Međunarodni filmski festival – FEST, održan je 49. put od 7. do 16. maja 2021. u salama Sava Centra, Kombank dvorane, Doma omladine Beograda i Cineplexx Galerija Belgrade, i predstavio je više od 70 premijernih filmova najnovije svetske, evropske i domaće kinematografije u sedam selekcija.

Od 17. do 23. maja 2021. biće održan i program “PostFESTum” koji će obuhvatiti projekcije 33 filma iz redovnog festivalskog programa.

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare