26. Januara 2022.

Završeno suđenje krim-tehničarima zbog uništavanja dokaza u slučaju Davida Dragičevića

Big Portal

Tužilac Dalibor Vrećo izjavio je da je tokom postupka u potpunosti dokazana krivica optuženih, pa je od sudije Radmile Medaković zatražio da Marjanca i Bošnjaka osudi u skladu sa zakonom.

Vrećo je podsjetio da su tokom obdukcije Davida Dragičevića u martu 2018. godine među odjevnim predmetima konstatovane i sive bokserice koje su predane kriminalističkom tehničaru, nakon čega su bačene u otpad.

– Optuženi su svjesno i namjerno bacili veoma važan dokaz, a na ovo ukazuje da ih nisu ni zaveli u svom izvještaju, niti su ih fotografisali, kao sve druge dokaze – naveo je tužilac Vrećo dodavši kako se odgovor na pitanje da li bi bokserice Davida Dragičevića zaista poslužile kao predmet dokazivanja ne zna, jer pomenutog dokaza nema.

Ujedno je podsjetio da je optuženi Marjanac proglašen odgovornim za nestanak bokserica tokom disciplinskog postupka u MUP Republike Srpske.

Aleksandar Jokić, advokat optuženog Marjanca u završnoj riječi je istakao da tužilaštvo tokom suđenja nije dokazalo nijedan element bića krivičnog djela za koje se tereti njegov branjenik.

– Nema nijednog dokaza da su gaće bačene u otpad. Mi uopšte ne znamo kakva je sudbina tog odevnog predmeta, odnosno gdje su one sada. Tužilaštvo nam nije ponudilo nijedan dokaz da barem posumnjamo. Mi ne znamo kada se desilo bacanje gaća, koje to uradio, te da li su te gaće uopšte bile dokaz- rekao je Jokić dodavši kako banjalučko tužilaštvo nagađa da su gaće uništene 25. marta 2018. godine.

Međutim, kako je naveo Jokić, saznanje da nedostaju gaće uslijedilo je dva mjeseca kasnije.

–Dakle, imamo dva mjeseca vremenskog perioda u kojem gaće nestaju, pa tužilaštvo pored načina, nagađa i vrijeme nestanka. Mi jedino znamo da tužilaštvo danas nema gaće – zaključio je advokat Jokić.

Tužilaštvo prema mišljenju odbrane optuženih, nije ponudilo nijedan dokaz ni o saizvršilaštvu, odnosno namjeri i motivu optuženih da bace potencijalni dokaz.

– Zašto su samo ova dvojica optuženi, zašto niko drugi iz MUP nije optužen – upitao je advokat Jokič.

Dodaje kako je tužilaštvo u završnoj riječi navelo da su gaće eventualni dokaz.

– Kako je moguće da dva kriminalistička inspektora uništavaju dokaz ubistva, a tužilaštvo je u to vrijeme (mart 2018.) slučaj Davida Dragičevića kvalifikovalo kao zadesnu smrt – istakao je Jokić, podsjetivši da je banjalučko tužilaštvo istragu o ubistvu Davida Dragičevića otvorilo tek 28. juna 2018. godine.

– Ovaj postupak je prikrivanje nedostataka u jednom drugom postupku i tražim oslobađajuću presudu – zaključio je advokat Jokić.

Njegovim riječima pridružio se i branilac drugooptuženog Damir Alagić koji je istakao da se od samog početka uviđaja ubistva Davida Dragičevića dešavaju brojni propusti. –Prilikom ulaska krim- tehničara u salu za obdukciju tijelo ubijenog mladića bilo je na stolu, a stvari pored. Stvari se nose u prostoriju MUP RS bez naredbe tužiocva. U prostoriju za sušenje stvari mogao je ući ko god hoće, jer se ključ nalazio iznad vrata- rekao je advokat Alagić ocijenivši da su optuženi žrtvena jagnjad tužioca.

Optuženi Mrjanac i Bošnjak kratko su izjavili da nemaju šta dodati na iskaze svojih branilaca.

Presuda u ovom slučaju biće javno objavljena sutra.

SrpskaInfo

Podijeli vijest na:

Pretplata
Obavijesti o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregledaj sve komentare