Završena analiza vode iz Vrbasa kod “Incela” - BIGportal.ba
Banja Luka

Završena analiza vode iz Vrbasa kod “Incela”

Analiza vode izuzete iz rijeke Vrbas kod “Incela” pokazala je da ona nije zaražena opasnim i kancerogenim uljem piralen, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske. Oni su pojasnili da su po nalogu Republičke vodne inspekcije u drugoj polovini juna izvršili uzimanje tri uzorka iz korita rijeke Vrbas, kako bi se…

Analiza vode izuzete iz rijeke Vrbas kod “Incela” pokazala je da ona nije zaražena opasnim i kancerogenim uljem piralen, potvrđeno je u Inspektoratu Republike Srpske.

Oni su pojasnili da su po nalogu Republičke vodne inspekcije u drugoj polovini juna izvršili uzimanje tri uzorka iz korita rijeke Vrbas, kako bi se laboratorijskim analizama utvrdilo eventualno postojanje piralena i drugih štetnih materija u sedimentu.– Laboratorijskim analizama navedenih uzoraka utvrđeno je da su vrijednosti piralena u granicama ciljanih i maksimalno dozvoljenih vrijednosti – rekli su u Inspektoratu.

Onis u pojasnili da je prvi uzorak uzet u zoni ušća rijeke Vrbanje u Vrbas, drugi u koritu rijeke Vrbas na prostoru male ade i treći u blizini bivšeg visećeg mosta kod Vitaminke u naselju Česma.

– Analizama je ispitivano prisustvo teških metala, piralena i drugih ugljikovodonika i na osnovu Izvještaja o ispitivanju utvrđeno je da su rezultati analiza u granicama maksimalno dozvoljenih koncentracija. Manje odstupanje utvrđeno je samo kod koncentracije benzo(a)antracena, jedinjenja koje nastaje kao produkt sagorijevanja nafte i nalazi se u izduvnim gasovima motora sa unutrašnjim sagorijevanjem – dodali su Inspektoratu.

Danas objavljeno

Oslikan mural na školi u Šargovcu: Posvećen djeci stradaloj u ustaškom pokolju

M.

Dom omladine u Banjaluci otvorio svoja vrata za mlade

M.

Planirana isključenja električne energije za 26.10.2021. godine

Vanja A

Ostavite komentar