Završen sastanak PIC-a: Fokusirati se na reforme, a ne na podjele - BIGportal.ba
Republika Srpska / BiH Vijesti

Završen sastanak PIC-a: Fokusirati se na reforme, a ne na podjele

Članovi Upravnog odbora Savjeta za provođenje mira pozvali su političare u BiH da se posvete ispunjavanju preporuka iz Mišljenja Evropske komisije i na reforme, a ne na retoriku o otcjepljenju, ukidanju entiteta ili pozive na rat, saopšteno je iz OHR-a nakon završetka sjednice.

Oni su upozorili da je prošla polovina godine a da nije sprovedena nijedna ključna reforma, iako je u pitanju godina u kojoj se ne održavaju izbori.

“Upravni odbor PIC-a je kontinuirano pozivao vlasti BiH da postignu sporazum o ograničenoj ustavnoj i izbornoj reformi, time rješavajući presude Evropskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić i Finci i srodnim predmetima koji se odnose na uklanjanje diskriminacije. U procesu izborne reforme, odluke Ustavnog suda BiH koje se odnose na izbore moraju biti uzete u obzir”, naglašeno je.

Izraženo je razočarenje nedostatkom opredijeljenosti za reforme kojima se, kako je istaknuto, jačaju fiskalna transparentnost i stabilnost, promoviše jedinstven ekonomski prostor i jača lokalna ekonomija, i u okviru proširenog aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

Pozvali su i na formiranje vlasti u FBiH, ali i osudili “razdoran i destruktivan diskurs”, kao i veličanje ratnih zločinaca.

“Takav je bio slučaj sa bespredmetnom retorikom i aktivnostima koje su se odnosile na takozvano ‘mirno razdruživanje’ BiH, što je bio fokus nedavno usvojenih zaključaka Narodne skupštine RS. Upravni odbor PIC-a pozvao je političke lidere u BiH da obustave daljnje rasprave i aktivnosti u tom pogledu”, naglašeno je.

Upravni odbor je pozdravio imenovanje gospodina Kristijana Šmita za novog visokog predstavnika i, kako je naglašeno, izrazio mu punu podršku u jačanju stabilnosti u BiH kroz dosljedno provođenje civilnih aspekata Opšteg okvirnog sporazuma za mir.

Ruska Federacija se ni ovog puta nije pridružila kominikeu.

Nezavisne

Danas objavljeno

Rusija spremna i na prekid proizvodnje nafte

M.

Upozorenje iz SAD: “Ako nastavite ovim putem…”

M.

SIPA uhapsila 16 osoba, oduzeto 20 kilograma spida

M.

Ostavite komentar