Završen Samit u Beogradu: Pokret nesvrstanih je danas svježiji i mlađi - BIGportal.ba
Region Vijesti

Završen Samit u Beogradu: Pokret nesvrstanih je danas svježiji i mlađi

Sa Samita u čast 60. godina Pokreta nesvrstanih zemalja čule su se poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom, na principima tolerancije i međusobnog uvažavanja, u cilju bolje budućnosti svijeta, poručio je na završnoj konferenciji ministar spoljnih poslova Nikola Selaković.

Selaković je izrazio zadovoljstvo što je Srbiji ukazana čast da, uprkos činjenici da je posmatrač u Pokretu, bude koorganizator skupa, dodajući da je Beograd ponosan što je bio domaćin prve konferencije šefova država i vlada prije 60 godina.

Dodao je da je Srbija, uprkos epidemiji kovida 19, uspjela da organizuje jedan izuzetan skup, uspješnu konferenciju, jednu od najvećih multilateralnih konferencija u svijetu.

Ministar je istakao da je Beograd, uprkos pesimističnim očekivanjima uspio u prethodna dva i po dana da okupi ukupno 120 delegacija, članica, posmatrača, specijalnih gostiju, što svjedoči o poštovanju koje Pokret uživa.

  • Mogli smo da vidimo iz nekih drugih dijelova svijeta, koji baš i nisu zastupljeni u Pokretu, neke zajedljive izjave, da je Pokret prevaziđen. Zar bi onda ovoliko delegacija došlo? Osjetila se ovde jedna neobično jaka energija slobodoljubivih Naroda i država, posvećenih Povelji UN i principima Pokreta – rekao je Selaković.

Dodao je da su dolaskom brojne delegacije pokazale poštovanje prema organizatorima konferencije, budući da je, i pored zakazivanja drugih skupova u međuvremenu, ali i pandemije, svakog dana stizalo više prijava nego odjava.

  • Posebno me raduje da su se u ovog puta u Beogradu čule poruke mira, solidarnosti i želje za zajedničkim radom, na osnovama tolerancije i međusobnog uvažavanja, za bolju budućnost svijeta – rekao je Selaković.

Posebno je zahvalio na podršci koju je skup dobio od predsjednika Srbije i Azerbejdžana Aleksandra Vučića i Ilhama Alijeva.

  • Može se reći da je skup bio uspješan. Kad se braća slože, sve se može. Posvjedočili smo tome. Beograd je ovih dana bio centar svijeta – rekao je Selaković.

Ocijenio je i da Pokret nije prevaziđen, već je svježiji i mlađi nego ranije.

Selaković se osvrnuo na opasku koju mu je, kaže, uputio neko iz susjedne zemlje o tome kako nijednom nije pomenuo Tita, rekavši da je bez obzira na unutrašnje razmirice Tito bio jedan od političkih genija 20 vijeka.

  • Mi se time ponosimo, kao i time što iako nije bio srpske nacionalnosti, želio je da bude sahranjen u Beogradu, a i njegovi potomci žive ovdje. I posebna zahvalnost Naserovom sinu, kćerki predsjednika Gane Nkrumi i Titovom unuku, koji su ovaj skup učinili još uspješnijim – rekao je Selaković.

Danas objavljeno

U Srpskoj 250 novozaraženih, 14 osoba preminulo

M.

Šestoro mrtvih u požaru u Brčkom

M.

Patrijarh Porfirije stigao u manastir Miloševac kod Prijedora

M.

Ostavite komentar